hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, March 23, 2019

Heuvels van blauw op Fort Bakkerskil

Wie nog de illusie koestert dat kinderen lieve prinsjes en prinsesjes zijn, komt bij het zien van 'Heuvels van blauw' bedrogen uit. De acht spelers van theatergroep Yrros! gaan terug naar hun kindertijd. 


De acteurs gaan terug naar hun kindertijdNaar het vroeger waar kinderen genadeloos spelen, zo schrijft de theatergroep in de vooraankondiging. Dat wordt nog versterkt door de kinderfoto's van de spelers die op de website zijn terug te vinden. En daarmee is niets te veel gezegd. Andrey, die de pop van haar beste vriendin Angela ernstig verminkt. Of samen met Peter de parasjuuter ineens een weddenschap in de war stuurt. Diezelfde Peter krijgt daarop een genadeloos pak slaag van zijn drie 'vrienden'.  Stiekem dromen de vier jongens midden in de Tweede Wereldoorlog van een heldhaftig bestaan als soldaten, maar ondertussen schoppen ze een eekhoorntje dood. En de meiden vinden ze maar niets. 

De meiden vinden ze maar niets


Maar hun minachting voor 'Donald Duck' is nog groter, vooral omdat hij door zijn moeder wordt mishandeld na het afstoken van het kolenhok. Ook zijn vrienden vertonen genadeloos pestgedrag, zelfs de meiden doen mee. Als het al te ver gaat, kruipt Donald snikkend weg in een autowrak. Maar nog is het niet genoeg voor de kinderen; genadeloos wordt hij opgesloten in de brandende auto. Het duurt maar even tot de kinderen hun handen in onschuld wassen. 'Zij waren kilometers ver aan het spelen'......

Donald Duck spelend met vuur in zijn autowrak

Ze waren kilometers ver aan het spelen


Het stuk speelt zich af in een loods op Fort Bakkerskil met een sober decor met herfstbladeren op de vloer en enkele boomstammen in de hoek. Het Fort zelf wordt blauw uitgelicht, het is al van veraf te zien in de laaggelegen polders van de waterlinie. Het blauw is een knipoog naar de titel van het stuk 'Heuvels van Blauw'. Het is een vertaling van het Engelse stuk 'Blue Remembered Hills' van toneelschrijver Dennis Potter. De regie is in handen van Martine Werners. De vaste spelers van Yrros! Jacky van der Vleuten, Lida Hagenaars, Eric Schopman en Rob Scheerman zijn uitgebreid met Bart Brouwers, Kees Westein en Tom Manussen. 

Fort Bakkerskil, blauw uitgelicht tijdens de theatevoorstelling


Wie de historie van Fort Bakkerskil kent en weet heeft van de tijd dat het in gebruik was als interneringskamp zal de beklemmende sfeer van het stuk nog intenser ervaren. In die dagen direct na de bevrijding in 1945 werden gevangenen genadeloos mishandeld. Maar een ieder waste zijn handen in onschuld, de bewakers waren kilometers ver ............


Spelers bedanken na afloop het publiek


De voorstelling is nog te zien op 29, 30 en 31 maart, kaarten kosten 12,50 euro

1 Comments:

At 12:22 AM, Blogger Unknown said...

Inderdaad beklemmend. Maar ook veel speel- en kijkplezier. Aanrader.

 

Post a Comment

http://hanviskie.blogspot.com/"><< Home