Tuesday, April 23, 2019

Brabant maakt bezwaar tegen bouwplan 't Loev

De provincie Brabant heeft bij de Raad van State beroep aangetekend tegen de bouwplannen op 't Loev, tevens vraagt zij een voorlopige voorziening aan om onomkeerbare gevolgen voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het rivierbed te voorkomen. 


In 2012 brachten bestuurders een bezoek aan het fortterrein met het kwaliteitsteam NHW


Eerder diende de provincie al een zienswijze in tegen de bouwplannen en de voorgenomen bestemmingsplanwijziging in augustus 2018. De plannen zijn daarna echter slechts summier aangepast. Grootste kritiek van de provincie is dat de gemeente Woudrichem destijds niet het Kwaliteitsteam Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft betrokken bij het bouwplan. Ook als Erfgoed Altena hadden we dat in onze zienswijze opgenomen, zelf had ik me al afgevraagd waarom geen HIA was opgesteld. De buitendijkse plek ligt binnen de contouren van het schootsveld, nieuwe bebouwing kan de Outstanding Universal Values van het Werelderfgoed Nieuwe Hollandse Waterlinie onherstelbaar aantasten. De buitendijkse locatie is al tweemaal eerder door het Kwaliteitsteam van de Nieuwe Hollandse Waterlinie bekeken, zij had daar ook een advies voor geschreven.

Artist Impression van de bouwplannen (foto Bouwlinie)

Een tweede bezwaar dat de provincie maakt, gaat om het rivierbed. De buitendijkse locatie ligt in het rivierbed en daar is hoogwatervrij bouwen noodzakelijk, maar dat is niet het bouwplan opgenomen. In het plan wordt ook niet duidelijk gemaakt hoe bewoners bij hoog water geƫvacueerd kunnen worden. En natuurlijk kun je je afvragen of buitendijks bouwen in het rivierbed verstandig is. Tegennover de bouwlocatie ligt Munnikenland, waar juist ruimte voor de rivier is gemaakt. Betere doorstroming zou hier dan weer deels te niet gedaan worden?

No comments:

Post a Comment