hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, October 17, 2021

Natuurwerkdag met Altenatuur

Altenatuur neemt zaterdag 6 november deel aan de Nationale Natuurwerkdag. Vrijwilligers in Altena kunnen dit jaar uit twee locaties kiezen:  het Brabants Landschap gaat in het Partridgegebied nabij Uppel aan de slag met het planten en herstellen van bestaande heggen en struwelen. Langs de Wijde Alm is Altenatuur actief met het afronden van de driejarige cyclus van de wilgen in de griend.

Ik sta zelf nog op deze foto, zie je mij?


In de akkers van het internationale Partridgeproject rondom de molens van Uppel wordt vóór 2023 naar 30% meer biodiversiteit gestreefd. De patrijs is de icoon van het project, die net als veel andere boerenlandsoorten dramatisch in aantal is achteruitgegaan. Door allerlei maatregelen te nemen die het leefgebied voor insecten, zoogdieren én boerenlandvogels verbeteren kan dit ambitieuze doel behaald worden. Tijdens de Natuurwerkdag worden op verschillende plekken nieuwe gemengde bosjes en hagen aangeplant. “Tweederde van het Nederlandse landschap bestaat uit weilanden en akkers. Tijdens de ruilverkaveling en door de intensivering van de landbouw zijn veel heggen en struwelen verdwenen. Het landschap oogt daardoor kaler en het is voor diersoorten van het boerenland lastiger om er te overleven”, legt locatieleider Jochem Sloothaak  van het Brabants Landschap uit. “Maar struwelen en hagen vormen juist kernwaarden voor de natuur op het boerenland. Voor de boer is dat in de vorm van natuurlijke plaagbestrijding op de gewassen. Maar ook onmisbare insecten, wilde bijen en zo’n dertig soorten boerenlandvogels vinden in hagen met meidoorns, rozenbottels, hazelaars en lijsterbessen een natuurlijke broed- en schuilplaats.”                               

Voorzitter Jaap van Diggelen van Altenatuur vertelt over de werkzaamheden langs de Wijde Alm: “Grienden vormen oases in het landschap met een eigen biodiversiteit in flora en fauna. Reeën vinden er overdag rust,  een buizerd kan in een hoge overstaander broeden. De cyclus van afzetting en weer aangroei van wilgentenen geeft karakteristieke soorten als de dotterbloem in een griend een natte, moerassige bodem met volop groeikansen.” Het werk bestaat uit het afzagen van stoven, het opruimen, wegslepen en opbossen van wilgentakken die enkele dagen voor de Natuurwerkdag worden afgezaagd.

Het partridgegebied ligt in polder tussen Sleeuwijk en Uppel


De twee natuurverenigingen die nauw met elkaar samenwerken hopen dan ook met vereende krachten een flinke slag te kunnen maken. In de pauzes is er koffie en thee, tussen de middag zijn er broodjes voor een lunch in het veld. Het startsein is om 8.30 uur, de werkzaamheden duren tot ongeveer half twee. Deelnemers nemen zelf goed schoeisel, werkkleding/en handschoenen mee. Voor gereedschap wordt door beide verenigingen gezorgd. In verband met de planning en werkverdeling is aanmelding verplicht.

Mensen die zich in de griend verdienstelijk willen maken melden zich via deze site onder DOE MEE op Zoek een klus. Kies vervolgens de provincie Noord-Brabant en dan Griend te Waardhuizen (Logo Steenuil op knotwilg) en vul de gevraagde gegevens in. Na aanmelding via de sites, ontvangt men een bevestiging van deelname.