hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, July 13, 2006

Dag 194: Meer sluizen in Nieuwendijk (2)

Het stoomgemaal in aanbouw (Bron www.nieuwendijksijt.nl)


Het stoomgemaal "De Drie Sluizen" (1904) kon - onder alle omstandigheden, onafhankelijk van de waterstand in de Biesbosch - het waterbeheer verzorgen. De duiker aan de Doornseweg vervulde de rol om het water van de Zevenbanse Gantel en de Alm afzonderlijk van elkaar te kunnen aanvoeren naar het gemaal. Om dat geheel te laten functioneren is destijds een waterloop aangelegd van de Alm naar de betreffende duiker. Later verbreed en in de volksmond bekend als 'het kanaaltje'. Ook een bouwwerk dat nog - in redelijke staat - aanwezig is. En met name die duiker zou met beperkte renovatie en aanpassingen in de omgeving een beeld kunnen schetsen van deze bijzondere historie. De omgeving weer inrichten naar de situatie en functie van destijds zou onderzocht moeten worden en zal niet onmogelijk zijn. Ter plaatse kan dan de functie van de duiker, de situatie met de sluizen in eerste instantie en later met het gemaal gevisualiseerd worden. Op die manier kun je in Nieuwendijk laten zien hoe in het verleden het waterbeheer in dit deel van het land van Altena functioneerde. Met de gerenoveerde Papsluis en de aandacht die er is voor de onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ook in dit gebied, betekent deze aandacht voor de historie een extra interessant element.

1 Comments:

At 12:28 PM, Blogger bob said...

ik heb wat van je geleerd. Het www. adres onder de foto te zetten.
Gr Bob

 

Post a Comment

http://hanviskie.blogspot.com/?m=0"><< Home