Water zoekt vrouw
Waarom zijn vrouwen belangrijk voor waterschappen? Allereerst is er natuurlijk het principe van evenredige vertegenwoordiging. De waterschappen maken deel uit van de overheid (naast rijk, provincies en gemeenten). Dit betekent dat de besturen van deze waterschappen een afspiegeling van de Nederlandse samenleving dienen te zijn. Van deze samenleving is ongeveer 50% vrouw, dus dat zou ook in deze besturen te zien moeten zijn. Zoals hierboven is omschreven, is dat helaas nog niet het geval.
En ook al zijn er misschien geen specifieke vrouwenstandpunten te formuleren, vrouwen hebben als inwoners minstens evenveel belang bij wat er met water(beheer) gebeurt in hun directe woonomgeving als mannen (niet te veel, maar ook niet te weinig water in singels en sloten, schoon oppervlaktewater voor zwemmen en spelen, je veilig weten door kades en keringen tegen opkomend water).
Verder is het ook duidelijk dat de aanwezigheid van vrouwen in een bestuur de kwaliteit van de genomen besluiten ten goede komt. Wanneer vrouwen 30 tot 35% van een groep vormen merk je pas de invloed van vrouwen. (Dit geldt overigens niet alleen voor vrouwen, maar voor alle groepen die een minderheid in een bestuur vormen.) Vrouwelijke waterschapsbestuurders geven vaak ook zelf aan dat vrouwen de materie op een andere manier benaderen dan mannen.
Bovendien hebben vrouwen afkomstig uit vrouwenorganisaties oog voor de genderspecifieke en sociale aspecten van waterbeheer en sanitatie.
1 Comments:
eMANcipatie van de vrouw, of
eVROUWcipatie van de man
Het vraagstuk is inmiddels zo gedateerd.
Positieve discriminatie werkt een tijdje. De kansen zijn inmiddels gelijk en in een aantal organisaties 'overheersen' de vrouwen nu (gelukkig) zelfs.
Nog even en we zoeken een omgebouwde allochtoon in een rolstoel die niet echt over de juiste kennis beschikt, maar wel heel zielig is.
Kwaliteit, daar gaat het om. Zeker als het om betaalbaar veilig gaat!
Post a Comment
http://hanviskie.blogspot.com/?m=0"><< Home