hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, July 27, 2009

Haventje van Keizersguldenwaard

In het Steurgat ligt een schip voor de ingang van het haventje van Keizersguldenwaard







De polder Keizersguldenwaard is de oudste landbouwpolder in de Biesbosch (anno 1802). Hoewel het tijdstip van de verkoop een verband suggereert tussen Napoleon en de Keizersguldenwaard, blijkt de polder die naam al veel langer te dragen. Met die titel moet dus keizer Karel de Vijfde bedoeld zijn, die vijfhonderd jaar geleden ook inderdaad formeel eigenaar was van de waard. Dit gebied kan toen de eerste zandplaat zijn geweest in de Biesbosch, die permanent het hoofd boven water wist te houden om aldus de naam ‘waard’ te verdienen. In de tijd van Karel de vijfde (1500-1558) had men de munteenheid "Carolusgulden". Deze munt werd geslagen in Gelderland tussen 1546 en 1552 en daarna nog lange tijd gebruikt. Misschien is deze waard wel in deze munteenheid gekocht of verkocht. Er schijnt vroeger ook de uitdrukking "Het was des Keizers een gulden waard" geweest te zijn. Het gebied is eigendom (geweest ?) van het Kroondomein.

In de polder Keizersguldenwaard staat aan de Galeiweg ook een boerderij met dezelfde naam. Recht tegenover deze boerderij net over de dijk ligt nog het haventje van Keizersguldenwaard. Het is nog vrijwel geheel in tact, de hijsinstallatie is nog aanwezig en de trap van de dijk af naar beneden is er ook nog. Iets om zuinig op te zijn, zeker als straks het gebied heringericht wordt voor de plannen voor ruimte voor de rivier. Pia Stierman wees me op het haventje tijdens de bijeenkomsten over de dijkversterking in de Oostwaard.