hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, April 12, 2010

SNB verwerkt 5 miljoen ton slib

De verbrandingsinstallatie van Slibverwerking Noord-Brabant N.V. (SNB) passeerde in maart de grens van 5 miljoen ton verwerkt slib. De mijlpaal volgt ruim 12,5 jaar na de ingebruikname van de installatie in 1997. SNB-directeur Marcel Lefferts spreekt van een unieke prestatie.

SNB verwerkt het zuiveringsslib van inwoners van Brabant en die van waterschappen in diverse omliggende provincies. Sinds de oprichting heeft de verbrandingsinstallatie nooit stilgestaan. “Daardoor zijn we in staat om grote hoeveelheden slib te verwerken. We hebben nog nooit een vrachtwagen hoeven weigeren,” zegt Lefferts trots.

Door gebruik te maken van douche, toilet en afwaswater produceren Nederlandse huishoudens jaarlijks een enorme hoeveelheid rioolwater. Na zuivering hiervan door waterschappen blijft er circa 1,5 miljoen ton zuiveringsslib over dat via verschillende routes wordt verwerkt. In 2009 nam SNB hiervan 428.000 ton voor haar rekening. Dat is bijna 30 procent van het totale slibaanbod in Nederland.

De kosten van slibverwerking worden door de belastingbetaler betaald via de verontreinigingsheffing. SNB streeft ernaar om deze kosten zo laag mogelijk te houden voor de burger. “Dat doen we door zoveel mogelijk slib te verbranden in zo min mogelijk tijd en door te bezuinigen op het verbruik van energie,” zegt Lefferts. “Ook winnen we met succes kostbare grondstoffen terug uit de assen die na slibverbranding overblijven. Zo kunnen we de kosten beperken.”

SNB moet zich houden aan strenge milieunormen en probeert in samenwerking met waterschappen het milieu zo min mogelijk te belasten. Nieuwe technologieën helpen daarbij. Lefferts: “We kunnen nu al 98 procent van de stoffen die na verbranding overblijven hergebruiken. Maar het doel is 100 procent. We streven naar volledige recycling. En we hebben niet nog vijf miljoen ton slib nodig om dat te bereiken.”