hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, January 20, 2011

Algemene Waterschapspartij wil geborgde zetels

De landelijke Algemene Waterschapspartij (AWP) is voorstander van een direct kiezersmandaat voor de waterschappen in Nederland, en is daarom fel tegen het voorstel van het nieuwe kabinet om waterschapsbesturen voortaan getrapt te laten samenstellen door de lokale gemeenteraden. Daarmee keert het waterschapsbestuur terug naar de achterkamertjes van de vorige eeuw, en wordt de kloof tussen de burgers en de lokale politiek alleen maar groter. Bovendien dreigen de stemmen voor lokale - en waterpartijen in dit systeem verloren te gaan, met als gevolg dat de landelijke politiek nog verder doordringt op regionaal niveau.
Rene Cruijsen van de AWP, heemraad bij Waterschap Rivierenland


De AWP ziet deze verdere verpolitisering van het functionele waterschapsbestuur met lede ogen aan. Als indirecte verkiezingen onvermijdelijk zijn, doet de AWP het volgende pragmatische voorstel aan Staatssecretaris Atsma van het ministerie van Innovatie en Milieu, namelijk de uitbreiding van de geborgde zetels met de categorie Ingezetenen. Hiermee worden vele voordelen in een keer behaald. Politieke verkiezingen voor een functioneel bestuur worden hiermee overbodig, de kosten bedragen een fractie van die van verkiezingen, er is een kleine organisatie nodig, het systeem heeft zich met de andere geborgde zetels reeds bewezen, kandidaat-bestuurders hebben de gelegenheid om zich kandidaat te stellen zonder lid te hoeven zijn van een politieke partij of zich als zodanig te profileren.

Nu wordt al zo’n twintig á dertig procent van de zetels van het waterschapsbestuur vervuld met eigen kandidaten van de Kamer van Koophandel (categorie Gebouwd), de Land- en Tuinbouw Organisatie (categorie Ongebouwd) en het Bosschap (categorie Natuur). De Algemene Waterschapspartij, die immers open staat voor alle Nederlanders, kan aangewezen worden als organisatie om de geborgde zetels voor de categorie Ingezetenen te vervullen. De AWP zal dan moeten worden omgevormd naar een organisatie die aan dezelfde eisen voldoet als de Kamer van Koophandel, de LTO en het Bosschap. Intern kunnen dan democratische verkiezingen georganiseerd worden. Uiteraard kunnen kandidaten van andere waterschapspartijen zich bij deze nieuwe Algemene Waterschapspartij aansluiten.