Het tweede debacle van Brakel? (deel 1)
Het vrouwtje van Brakel op de dijk |
Het Zaltbommelse SGP raadslid Geert Bok is somber over de plannen voor Munnikenland in het kader van ruimte voor de rivier. Zeker in combinatie met de plannen Waalweelde om een lange watergeul van Zuilichem tot voorbij de Veerdam in Brakel in de Ruiterwaard aan te leggen. Hij voorziet daarmee een tweede debacle van Brakel, de plannen voor dijkverzwaring in de jaren zeventig, die in het boek Hoog water van Rudi van Meurs worden beschreven. Waarbij plannenmakers zonder enige inspraak zo'n beetje het halve dorp Brakel hebben gesloopt.
Geert Bok schrijft daarover het volgende:
Na het hoogwater van 1995 en de evacuatie moest er meer ruimte voor de rivier komen. De eerste ronde van dijkverzwaringen is intussen achter de rug. We denken dan aan de dijk bij Gameren, Nieuwaal en Zuilichem waar de dijk op sommige plaatsen (ook als er geen huizen stonden) vele meters in de richting van de rivier werd gelegd. Deze dijkverzwaring geeft een veiligheid tot een watergolf vanuit Duitsland van 15.000 m³/sec gemeten bij Lobith. In 1995 was er een golf van ca. 12.000m³.
Een volgende ronde moet in 2015 gereed zijn. Hiervoor worden kribben verlaagd (voor betere doorstroming), dijken verlegd (Lenth bij Nijmegen) en polders aan “de natuur teruggegeven” (Noordwaard in de Biesbosch en Munnikenland bij Brakel).
In eerste instantie werd een deel van de dijk om Munnikenland teruggelegd. Hier werd een hoogwatergeul gegraven naar de Maas. Bij hoog water zou dan het Waalwater via deze geul, links van Loevestein kunnen passeren. Deze maatregel zou een vermindering van 11cm hoogwater geven als er een golf van 16.000m³ Lobith binnenkomt. Let wel, deze hoeveelheid is nog nooit voorgekomen en als het zoveel regent in Duitsland, zullen eerst daar de polders volstromen.
Na verloop van tijd krijgt naast veiligheid, de natuur steeds meer invloed op de besluitvorming. Er wordt van hogerhand besloten om het hele Munnikenland te ontpolderen. De plaatselijke politiek had de keuze uit twee bijna dezelfde plannen. In de polder komt natte natuur, (moeras met muggen), struinpaden, wilde grote grazers. De eeuwenoude kade langs de Waal wordt afgegraven en de polder staat 2-4 maanden per jaar onder water. Ook de eeuwenoude Schouwendijk staat blank."
0 Comments:
Post a Comment
http://hanviskie.blogspot.com/?m=0"><< Home