hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, September 12, 2012

Rivieren in beweging

De Afgedamde Maas tussen Altena en de Bommelerwaard


Rivieren in beweging: het Land van Maas en Waal, de Bommelerwaard en het Land van Heusden en Altena. Met uitzondering van de Biesbosch is dit gebied tussen de Maas en de Waal-Merwede tamelijk onbekend. Dit land is ontstaan uit de kracht van de botsing tussen zee en rivier en gevormd door de mens. Het steeds terugkerende verhaal van overstromingen en bedijkingen sijpelt overal doorheen.

De streek is zeer rijk aan verleden, met eeuwenoude steden en dorpen en trotse kastelen, met stoere dijken en weidse polders en spannende natuur op de grens van land en water. Deze langgerekte regio bestaat uit bijna-eilanden, ieder met een eigen identiteit, omkranst met een natuurlijk lint van kleurrijke uiterwaarden, waar boer en natuurliefhebber elkaar ontmoeten.

Dit is geen wandelboek, maar wel een boek voor wandelaars die willen genieten van de rust en de ruimte van het rivierenland, tussen Bourgondisch Brabant en de drukke randstad. De auteurs nemen de lezer mee op een groot aantal zwerftochten, van de rivierduinen van Bergharen en Hernen in het oosten tot de waterrijke Biesbosch in het westen. Ze gaan op pad met de Romeinen uit het begin van de jaartelling en met kroniekschrijvers uit de negentiende eeuw. Ze laten zien dat Maas en Waal barrières vormden in oorlogstijd en scheidingslijnen tussen katholieken in het zuiden en protestanten in het noorden. De auteurs gaan op zoek naar de grenzen van de Grote Waard, de grootste middeleeuwse polder van ons land, en van de Beerse Maas, het omvangrijkste gebied voor waterberging in bewoond Nederland, twee vergeten iconen in de nationale watergeschiedenis.

Dit boek is geschreven en gemaakt door vader en zoon Nienhuis, Piet (1938) is bioloog en zijn zoon Arjan (1976) is landschapsarchitect. “De vreugde die je kunt beleven aan het wandelen door ons cultuurlandschap, ingebed in kennis over de geschiedenis van het gebied, willen we in dit boek met de lezer delen”, zeggen zij. Het werk is rijk geïllustreerd met foto’s, kaartjes en diagrammen die de historische gelaagdheid van de landschapsverhalen laten zien.

Het hardcoverboek met ISBN 9789081541299 verschijnt op 14 september en is uitgegeven door Foxy Design in Zaltbommel.