hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, December 22, 2012

Hedwige polder eindelijk onder water!

Hedwigepolder in de sneeuw
Winterlandschap in Hedwigepolder


Eindelijk gerechtigheid! De Hedwigepolder wordt ontpolderd. De bestuurlijke heisa rond de ontpoldering van het gebied was tenenkrommend vergeleken met de veel grootschaligere ontpoldering van de Noordwaard. En geen haan die daar naar kraaide. Nu de overheid eindelijk bij zinnen is gekomen, wordt de Hewigepolder alsnog ontpolderd! 

De ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder kan in 2019 gereed zijn. Dat staat in de planning die de ministerraad heeft vastgesteld. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet voor het natuurherstel in de Westerschelde. De planning biedt helderheid naar alle betrokkenen.


De ontpoldering van de Hedwigepolder is nodig voor natuurherstel van de in Europa unieke getijdennatuur in de Westerschelde. Door eerdere inpolderingen en eerdere verruimingen van de vaargeul naar de haven van Antwerpen is de natuur achteruit gegaan. De recentere derde verruiming van de vaargeul verliep overigens milieuneutraal.

Alle procedures worden zo snel mogelijk gestart. Samen met de provincie Zeeland wordt het project opgepakt. Tot 2013 worden de noodzakelijke plannen en besluiten geactualiseerd. Het gaat dan om het Rijksinpassingsplan (inclusief de milieu-effectrapportage), analyse van de kosten, het projectplan en het inrichtingsplan.
Tegelijkertijd worden zoveel mogelijk de noodzakelijke vergunningen en ontheffingen aangevraagd. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Natuurbeschermingswet, de Waterwet, de Wet Algemene Bepalingen Omgeving (WABO) en de Ontgrondingenwet. In januari 2014 is dit volgens de planning afgerond.

In april 2016 kan de eventuele onteigeningsprocedure zijn afgerond en in mei start dan de ontpoldering en herinrichting. In 2019 kan de Hedwigepolder onder water staan en kan de waardevolle getijdennatuur in de Westerschelde verbeteren.