Hoog water in Munnikenland
Voor het eerst in 30 jaar is er weer sprake van een zomer hoogwater. In het Munnikenland bij Slot Loevestein grazen op de uiterwaarden van Staatsbosbeheer Rode Geuzen en Konikpaarden. FREE Nature haalde de dieren vorige week uit de lage delen van de uiterwaard. De hogere delen vormden een avontuurlijk tafereel voor ruim 250 kinderen.
Hoog water in de zomer is uniek en bijzonder. Waar eerst de bosrietzangers hun nest bouwden, paaien nu de karpers. Voor de torenvalk is het gemakkelijk jagen met hoog water. Hij hoeft alleen de vloedlijn maar in de gaten te houden. De Konikpaarden en Rode Geuzen hebben voor een weekje een wat kleiner leefgebied, samen met ree, vos, muis en egel. Voor dieren die wel van natte voeten houden, is het feest. Wilde eenden koloniseren de favoriete klimboom van Expeditie Loevestein en ook zwanen en ganzen hebben vrij spel in de anders droge uiterwaarden.
Natuur speelt een belangrijke rol bij het opvangen van hoog water. Door ruimte te bieden aan de rivier, ontstaat bij hoogwater situaties een grote overstromingsvlakte, waar water opgevangen wordt. Zo houden we achter de dijken droge voeten. In het Munnikenland wordt hard gewerkt om de overstromingsvlakte van de Waal in de toekomst met 200 hectare te vergroten, zodat ook in de toekomst de veiligheid achter de dijken gegarandeerd blijft.
Expeditie Loevestein
Bij Expeditie Loevestein, het jeugdprogramma van Staatsbosbeheer, wordt altijd al aandacht besteedt aan klimaatverandering en hoog water. Kinderen van groep 7 en 8 van regionale basisscholen leren aan de hand van opdrachten hoe rivieren stromen, hoe de bodem is opgebouwd en welke kleine en grote dieren er leven in het Munnikenland. De afgelopen week was er één met een gouden randje. Maar liefst 11 klassen genoten van het bijzondere zomer hoogwater in een spannend en avontuurlijk Munnikenland.
0 Comments:
Post a Comment
http://hanviskie.blogspot.com/?m=0"><< Home