Waterinnovatie prijs voor geotextiel
Ook langs de Merwededijk in Werkendam is sprake van piping |
Het verticaal zanddicht geotextiel als piping-preventiemaatregel heeft de waterinnovatieprijs 2013 gewonnen. Het is ontwikkeld door Waterschap Rivierenland, Deltares, Stichting IJdijk, TenCate en de
Programmadirectie Ruimte voor de Rivier.
Piping is een belangrijk faalmechanisme bij dijken. De stroming van water onder de dijk door kan zo groot worden dat er aan de polderzijde van de dijk zandmeevoerende wellen ontstaan. Hierdoor wordt zand meegevoerd waardoor onder de dijk ‘pipes’ ontstaan die uiteindelijk tot doorbraak van de dijk kunnen leiden. Het ‘verticaal zanddicht geotextiel’ (VZG) is een innovatieve preventiemaatregel tegen piping. Het principe van het VZG berust op het feit dat het scherm wel water doorlaat, maar geen zand. Een pipe die aan de polderzijde tot ontwikkeling komt, loopt nu dood tegen het geotextiel. Hierdoor blijft het zand opgesloten onder de dijk en kan er geen doorgaande pipe ontstaan. Dit principe is een robuuste oplossing, die onafhankelijk is van een minimaal benodigde kwelweglengte en hierdoor niet afhankelijk is van discussies of aanpassingen van pipingrekenregels.
Juryoordeel: De jury is onder de indruk van de innovatieve wijze waarop deze (al bestaande) techniek is toegepast. Het biedt een eenvoudige, kosteneffectieve oplossing voor een kostbaar probleem en is op vele plaatsen toepasbaar, mits uitvoerbaar. De proeven die tot nu toe bij IJdijk zijn gedaan lijken hoopgevend. Daardoor is de besparingspotentie is enorm. Het zou op termijn zelfs een enorm multiplier-effect kunnen veroorzaken voor heel Nederland, zelfs merkbaar voor de belastingbetaler. Deze inzending laat zien dat innovaties heel goed het gevolg kunnen zijn van het slim combineren van het bestaande in het licht van nieuwe inzichten.
0 Comments:
Post a Comment
http://hanviskie.blogspot.com/?m=0"><< Home