hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, March 16, 2014

Segment groepsschuilplaats WOI gevonden


Bij graafwerkzaamheden vlakbij de brug over het afwateringskanaal in de Poortweg tussen Uitwijk en Almkerk, is door een graafmachine vlak langs de rand van de kanaal een segment (een ring ) van een groepsschuilplaats uit de Eerste Wereldoorlog naar boven gehaald. Arie schouten, correspondent van de Stichting Menno van Coehoorn, werd hiervan door het Waterschap, alle lof hiervoor, op de hoogte gesteld. Hij constateerde dat de ring authentiek was met als de datum 8 december 1916. Op elke ring van een ‘Mootschuilplaats’, zoals deze schuilplaatsen genoemd worden, staat altijd een datum vermeld. 

De rest van de schuilplaats ligt ongetwijfeld nog in de grond. De ringen van mootschuilplaats werden met stangen bij elkaar gehouden. Langs de loopgravenlinie Fort Vuren – Fort Steurgat die tijdens WO I en die dwars door het Land van Altena liep, staan nog een aantal complete groepsschuilplaatsen. Zo staat in Almkerk een complete Mootschuilplaats op de Motteheuvel bij Arie van Breugel aan het Altenalaantje. In totaal zijn tot nu langs de Linie 19 schuilplaatsen gevonden soms in particuliere tuinen of achter boerenschuren. 

Volgens Kees van Maastrigt die een boek schrijft over het land van Heusden en Altena tijdens de Eerste Wereldoorlog, liggen er nog tenminste 15 exemplaren in de grond verborgen. Vlak bij de vondst van de ring zijn Landweersoldaten aan het begin van de Mobilisatie bij de Koppelhoeve, maandenlang bezig geweest met het aanleggen van een brede loopgraaf. Jan van Leeuwen, voormalig boer op de Hodenpijlswaard aan de Poortweg, weet nog dat er jarenlang, tegenover de boerderij in de buurt van de gevonden ring, een luisterpost langs de Poortweg stond.