hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, July 30, 2014

Waterafvoer in de Oostwaard

De Bruine Kil (foto Leen Kieboom)


Een groep van 14 agrariërs in de Oostwaard zegt al jaren problemen te hebben met de waterafvoer in het gebied. Deze is gesitueerd in de kreek de Bruine Kil en het gemaal Bruine Kil. Na de overvloedige regenval van maandag 28 juli, in Nieuwendijk viel maar liefst 139 mm regen, vrezen ze voor miljoenen schade aan gewassen, doordat tien tot tachtig procent van de landbouwgewassen verloren is gegaan op een gebied van zo'n 1.000 ha. De boeren hebben gebeld voor een extra pomp na de overvloedige regen, maar het Waterschap vond het geen urgent gebied, zo stellen de boeren in hun brief aan de bestuurders Arie Bassa en Jan Bikker.

Het probleem is ontstaan sinds het nieuwe industrieterrein in Werkendam is aangelegd, het hemelwater van dit industrieterrein wordt direct geloosd in de sloten die langs de polders lopen. Oorzaak van het probleem is dat het industrie terrein veel hoger ligt dan de polders.Gevolg is dat bij het industrie terrein het water zakt en de landbouw polders 40 uur vol water blijven staan. Zelfs zo vol, dat het water boven op het land staat.  

Dit is in het verleden met minder hemelwater ook al gebeurt, wij hebben toen met door meerdere agrariërs ook al gevraagd om de situatie aan te passen. De boeren proberen al jaren om waterschapbestuurders uit te nodigen, maar die zouden daar geen gehoor aan geven.  

Het waterschap is zo laks dat ze niet eens de moeite genomen hebben om waterinlaten in de polder dicht te zetten om ergere overstroming te voorkomen. Daar hebben wij foto’s van. Uitvoerend medewerkers van het waterschap hebben zelfs opdracht gekregen om de polders maar onder water te zetten, zolang het industrieterrein maar droog bleef. Gevolg: Overvolle overlopende sloten in de polders en een lege sloot/waterberging bij het industrieterrein. Dit is uiterst onacceptabel en zelfs als nalatigheid te bestempelen.