hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, March 06, 2015

Dubbele moraal bij angstcommunicatie?








Bij de wijze van communiceren van de waterschappen rond de verkiezingen worden kritische kanttekeningen geplaatst bij de angstcommunicatie die wordt gebruikt om mensen naar de stembus te lokken. Zo van als je niet gaat stemmen, volgt de zondvloed. Zoiets als God straft onmiddelijk. Toch wordt in de communicatie van Waterschap Rivierenland rond de veiligheid van de dijken juist de omgekeerde strategie gebruikt. In de veiligheidsrapportage wordt die strategie zelfs toegelicht.  Letterlijk is te lezen dat ze bij de veiligheidsrapportage een toelichting schrijven om 'te voorkomen dat onrust ontstaat onder bewoners over de waterveiligheid van woon- en werkomgeving van bewoners in het Rivierengebied. 



Van de dijken van Waterschap Rivierenland voldoet slechts 65 procent aan de norm. Dat betekent dat maar liefst 35 procent (één derde) momenteel dus niet aan de normen voldoet, een totale lengte van bijna 200 kilometer. Van die 200 kilometer is bijna 75 kilometer in afwachting van een verkennend onderzoek voor het hoogwaterbeschermingsprogramma. Voor deze delen van de dijken geldt een verhoogde alertheid bij hoogwater  zoals bij Kinderdijk-Schoonhhoven-Langerak, Diefdijk fase 2, herinrichting Noordwaard, Dijkverbetering Steurgat-Bergsche Maasdijk, Sleeuwijkse dijk bij Werkendam, Munnikenland, dijkverbetering Hagestein-Opheusden en dijkteruglegging Lent. Bij enkele van de dijkversterkingen is voor het werken in de winter tevens een hoogwaterdraaiboek opgesteld. Aanvullende maatregelen in het calamiteitenplan zijn genomen voor de opdrijflokatie Lekdijk (Kinderdijk-Schoonhhoven), de polder Baanhoek en de Inundatiesluis bij Heukelum.

In totaal 85 kilometer dijk wordt thans versterkt en voor 24 kilometer zijn de plannen in de maak. Voor 3,4 kilometer is eveneens nader onderzoek nodig en voor nog eens 8,6 kilometer worden de plannen voor dijkversterking uitgewerkt. Voor een lengte van 13,6 kilometer dijk is na onderzoek gebleken dat dijkversterking niet nodig is.

Bovenstaande gegevens komen uit de jaarlijkse veiligheidsrapportage die wordt opgesteld voor het ministerie van Infrastructuur & Milieu.