Waarde Otto,
Met lichte verbazing heb ik je vragen gelezen over de wateroverlast in de gemeente Werkendam van 31 augustus jl. Jouw vragen beperken zich niet tot vragen over de gemeente Werkendam, maar daarin wordt ook Waterschap Rivierenland betrokken. En daarin proef ik tussen de regels door een wat badinerende toon richting het waterschap. Terwijl ook Waterschap Rivierenland een professionele organisatie is, die er is voor haar inwoners. Net zoals van de gemeente Werkendam kan en mag verwacht worden. Om die reden wil ik graag reageren op je vragen om te voorkomen dat we gaan zwarte pieten tussen gemeente en waterschap.
Enkele vragen zijn mijns inziens vragen naar de bekende weg. Ik noem bijvoorbeeld vraag 2, waarin je vraagt wanneer het gemaal in werking is getreden. Het is je welicht ontgaan, maar gemalen zijn 24 uur per dag in werking. Zo niet, dan zou je permanent natte voeten hebben. Medewerkers van Waterschap Rivierenland zijn vanaf maandag 31 augustus 00.01 uur in touw om het overvloedige regenwater weg te pompen.
Ook je vraag naar vergroting van de pompcapaciteit van de gemalen doet lichtelijk naïef aan. Vanzelfsprekend is in de afgelopen veertig jaar de capaciteit van de gemalen verhoogd. In vraag 6 vraag je naar extra waterberging. Waterschap Rivierenland heeft in de afgelopen jaren 45 ha. extra waterberging aangelegd in het Land van Heusden en Altena zoals bij de Kornsche Boezem, nabij de Hollandse Waterlinie in de Zevenbansche Boezem, een klimaatbuffer in Babylonienbroek en in Uppel bij de Oude Doorn. Met die 45 ha. voldoet Waterschap Rivierenland aan de eisen uit het Nationaal Bestuursakkoord water. In vraag vijf doe je navraag naar de sloten begroeid met riet en kruid, deze moeten volgens de richtlijnen van het waterschap voor 1 december worden geschoond en zijn op dit moment in de jaarcyclus inderdaad nog niet geschoond.
Verder doe je navraag naar de communicatie van Waterschap Rivierenland over het calamiteiten centrum. Maandagmorgen om 09.30 uur is een live blog gestart waarop heel veel informatie was terug te vinden. Ook over de bereikbaarheid van het calamiteitencentrum.
Valt het Waterschap dan helemaal niets te verwijten? Zoals ik gisteren reeds schreef kan Waterschap Rivierenland zich niet meer verschuilen achter het argument dat deze hoeveelheden neerslag in korte tijd zeldzaam zijn. Zoals onze dijkgraaf ook in de media naar voren bracht. 'We moeten meer rekening houden met piekbuien'. Dus moet ons watersysteem aangepakt worden en moet de capaciteit omhoog. Maar daar zijn wij het beiden over eens toch? Om nog meer leed voor onze inwoners en onze agrariërs in de toekomst te voorkomen.
En daar ga ik graag met je over in debat, we staan immers samen voor de belangen van onze inwoners. Als raadslid van de gemeente Werkendam en als bestuurder van Waterschap Rivierenland.
Met vriendelijke groet,
Hannie Visser-Kieboom
P.s.
En misschien, heel misschien moeten wij beiden de hand in eigen boezem steken. De piekbuien zijn het gevolg van klimaatveranderingen, die mogelijk door menselijk handelen optreden. Want weet jij hoe hoog jouw watervoetafdruk is?
1 Comments:
En zo is het Hanviskie!
Gemeente en waterschap staan samen aan de lat! De Pavlov-reactie van de twitterende raadsleden is echter vooral wijzen naar haar (notabene) partner! De eigen verantwoordelijkheid wordt volstrekt genegeerd, laat staan dat men het gemeentebestuur aanspreekt (durft aan te spreken?) op haar belngrijkste taak... PAL STAAN VOOR HET WELZIJN VAN JE BURGERS!
Hou op met wijzen, kissebissen en ontduiken van verantwoordelijkheid! Stroop op die mouwen en zet gezamenlijk de schouders onder het daadwerkelijk uitvoeren van een (gemeentelijk) waterplan waarin de bekende problemen met de grootste urgentie AANGEPAKT worden!
We weten -sinds de raadsvergadering van 30-6-2015) dat het geld hiervoor bij de gemeente tegen de plinten klotst! (Net als het water in de huizen op zovele plaatsen in onze waterrijke gemeente...)
C. Alderliesten
Raadslid Progressief Altena Werkendam
Post a Comment
http://hanviskie.blogspot.com/?m=0"><< Home