Enquete wateroverlast in Nieuwendijk
Overhandiging van de uitkomsten van de enquete aan wethouder Wim de Jong door Jan van Erp, Hans Crielaard en Wilfred Versteeg (v.l.n.r.) |
In de raadzaal van de gemeente Werkendam lieten Hans Crielaard, Jan van Erp en Wilfred Versteeg woensdagmiddag een perfect voorbeeld zien van meedenkende burgers. Naar aanleiding van de wateroverlast in Nieuwendijk op 31 augustus hadden ze een enquete gehouden en 400 formulieren verspreid onder de bewoners. Daarvan kwam een kwart retour.
In de enquete stelden ze drie vragen:
1-Vindt u dat de gemeente Werkendam tekort is geschoten met de genomen maatregelen ter voorkoming van overlast in uw straat/woning? (100 procent ja)
2- Wilt u indien nodig de gemeente Werkendam aansprakelijk stellen voor de schade aan uw huis en de eventuele waardedaling? (80 procent ja)
3. Wilt u gezamenlijk met ons de gemeente Werkendam aansprakelijk stellen, indien de schade niet door de verzekering wordt vergoed? (93 procent ja).
De overhandiging van de uitkomsten van de enquete ging gepaard met een uitgebreide toelichting, waarbij duidelijk sprake was van kennis van zaken. Zoals over de Waterwet en het Waterplan van de gemeente Werkendam. Ook werden knelpunt genoemd waar de wateroverlast groot was.
-Parkeerterrein Jan Biesheuvel dijkhuis
-Afvoer voetbalveld VV Altena
-Te kleine duiker in het Schansgat
Verder had Jan van Erp een powerpoint presentatie gemaakt met heel veel foto's die een duidelijk beeld gaven van de soms forse verwaarlozing van dichtgegroeide sloten en watergangen en veel smalle duikers. Hij was zelf op zoek gegaan naar duikers en waterafvoeren om inzicht te krijgen in de afvoer van het water. Ook kwam de vraag naar voren waarom in de nieuwbouwwijk Westerhei nog steeds geen grotere duiker is gelegd.
Tot slot stelden de heren zeven vragen aan de gemeente.
1- Waaruit bestaat de wettelijke zorgplicht van de gemeente voor afvalwater, hemelwater en grondwater?
2- Wat was de situatie bij het opstellen van het waterplan 208-2015?
3- Welke maatregelen zijn in het waterplan beschreven en wat waren de uitgangspunten?
4- Zijn de beschreven maatregelen uitgevoerd?
5- Wijkt de uitvoering van de plannen af?
6- Zijn er na de eerste wateroverlast in juli 2014 maatregelen genomen om eenzelfde situatie in de toekomst te voorkomen?
7- Kunt u een reden noemen waardoor bij de heftige regen van 31 augustus nieuwe overlast is ontstaan?
Uiteraard waren er woensdagmiddag geen antwoorden paraat op die vragen. Maar het drietal toonde zich bereid om mee te zoeken naar een oplossing. En wil vooral concrete plannen en actiepunten. Met start en einddatums.
0 Comments:
Post a Comment
http://hanviskie.blogspot.com/?m=0"><< Home