hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, November 27, 2016

De mooiste straat van Almkerk




Almkerk
 
Ruim honderd jaar geleden was het waarschijnlijk niet moeilijk om in Almkerk de mooiste straat aan te wijzen. Bij de Stenen Heul , de brug over de Alm in de Brugstraat waar tot 1879 de grens was met de gemeente Emmickhoven, stonden drie molens en een café (toen één van de 8 cafés in Almkerk) met een boerderij erbij. Volgens overlevering moet het één van de mooiste plekjes van de omgeving zijn geweest. Het is jammer dat door branden veel authentieks verdwenen is. Bij de grote brand in 1877 gingen maar liefst 39 huizen verloren. Dit geldt zeker voor de Voorstraat, al genoemd in 1411 als Voorsteeg , met in haar verlengde de Kruis- en Kerkstraat ,ook oude straten . De oudst bekende straat is de Achtersteeg, al in 1389 genoemd als ontginningsweg vanuit het dorp.


Nieuwe straten dragen vaak namen uit het verleden: Van Hogendorpsstraat, Burgemeester Blokstraat, Van Limburg Stirumstraat etc. De Borchgravestraat gaat het verst terug: Dirk Henrijckszoen de Borchgrave werd in 1405 rechter in Almkerk, hij kreeg toestemming van de Bisschop in Utrecht om een altaar te stichten in de kerk .
De eerst aangelegde 'woonstraat' na de oorlog is de Fabriciusstraat,(1948) genoemd naar de ambachtsheer mr. Albert Fabricius, pensionaris van Haarlem die in 1724 voor 'Vijff duysendt een hondert guldens' de ambachtsheerlijke rechten van Almkerk kocht.
In zijn naam handhaafde een schout de orde. In 1768 maakte in verband met de zondagsrust schout S. Kuijpers voor de herbergiers in het dorp de volgende verordening: 'Gelijk meede geen Herbergier zal vermoogen te Tappen of gelagen te setten voor, of tussen de Predicatie of Catichisatie en Godsdienst, maar alleen den Reijsende man moogen gerieven'. Met andere woorden, de cafés mochten open zijn op zondag. Alleen niet voor de Almkerkers….