hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, July 05, 2017

Energietransitie in Altena

Altena energieneutraal in 2030?

Vandaag deden de Unie van Waterschappen, het Interprovinciaal Overleg en de Vereniging Nederlandse gemeenten een oproep aan de Tweede Kamer om te komen tot versnelling van de energietransitie. In 2020 moet 20 procent van onze energie duurzaam worden opgewekt. Het vormt onderdeel van de klimaatafspraken van Parijs. En als we in dit tempo doorgaan, gaan we dat niet halen. Ook niet in het Land van Heusden en Altena. Een jaar geleden nog werd in Altena enthousiast gewerkt aan icoonprojecten. Allemaal met een droom hoe die nieuwe gemeente er straks uit moet zien in 2019. Een van de rode draden in alle icoonprojecten was duurzaamheid. Het verst daarin ging Altenatuur die droomt van een energieneutraal eiland Altena in 2030. Ze maakte zelfs een mooie infographic. Zo heeft Altenatuur berekent dat we met zeven windmolens op het land, twee grote windmolens op zee en 100 ha. zonnepanelen onze eigen energie kunnen opwekken voor huishoudelijk gebruik. Huishoudens moeten dan wel zuiniger omgaan met energie en zonnepanelen op daken laten leggen. Ook hebben we dan auto's nodig die rijden op schone energie.

Onze overheid speelt een belangrijke rol in de energietransitie. Zij moet het goede voorbeeld geven, zo kan ze haar grond beschikbaar stellen voor bv. windmolens of zonneparken.  Als we dan naar de rol van onze gemeenten kijken, dan lopen ze in elk geval zeker niet voorop. De gemeente Werkendam lukt het zelfs niet eens op haar nieuw te bouwen brede scholen zonnepanelen te leggen. Ook andere gemeenten hebben hun eigen vastgoed nog niet allemaal voorzien van zonnepanelen. 

Waterschap Rivierenland heeft zich in elk geval bereid verklaard haar grond beschikbaar te stellen voor duurzame energie. Dit kan zijn voor windmolens of zonneparken. Langs de Bergsche Maas tussen de Loswal en de Peerenboom is plaats voor zo'n vijf windmolens. Windmolens stuiten uiteraard op weerstand van omwonenden. Toch lijkt plaatsing onontkoombaar, want hoe moeten we anders onze energietransitie tot stand brengen?

https://www.uvw.nl/wp-content/uploads/2017/03/Investeringsagenda-voor-Kabinetsformatie-2017-Naar-een-duurzaam-Nederland-2017.pdf