Koekjes van tulpenbollen
De picknickpoefjes staan thans op Fort Bakkerskil en worden komend najaar geplaatst |
Ooit gehoord van tulpenbolkoekjes? Of oorlogscake? Binnenkort is er alles over te lezen op drie bijzondere picknickplaatsen die in de regio worden geplaatst langs het Liniepad. De recepten in combinatie met de picknickplaatsen zijn een ontwerp van kunstenaar Janneke Kornet. en vormen het project 'Wat zullen we eten?'. Oorlog en honger gaan vaak hand in hand en in tijden van hongersnood werden mensen inventief. Zo werd de oorlogscake (van aardappels) gebakken in de Eerste Wereldoorlog, toen grote voedselschaarste heerstte, ook in het neutrale Nederland. In de Tweede Oorlog namen bewoners van de grote steden hun toevlucht tot tulpenbollen. Ze hadden een hele eigen,
nadrukkelijk bittere smaak, zo vertellen overlevenden van die tijd. Ze werden
net als de kastanjes en eikels uit de parken, vooral als basis voor
meel gebruikt, waarvan vervolgens allerlei producten konden worden gemaakt, zoals de tulpenbolkoekjes. Ook werd wel tulpenbolstampot met selderij gemaakt. De tulpenbollen waren via de groenteboer verkrijgbaar. Koekjes van tulpenbol wijkten qua smaak amper af van de standaard tulpenbol, maar ze léken er niet op. Het kunstproject 'Wat zullen we eten?' is onderdeel van het Liniepadfestival.
https://www.trouw.nl/home/hoe-smaakt-tulpenbol-~a6348008/
0 Comments:
Post a Comment
http://hanviskie.blogspot.com/?m=0"><< Home