hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, March 10, 2019

Schoon water in de waterschapsdemocratie

Tijdens een extra thema-avond spraken we als bestuur van Waterschap Rivierenland recent over de Kader Richtlijn Water (KRW). Was ons water in de afgelopen jaren schoner geworden? Ja, het is schoner geworden, maar de doelen van de KRW zijn nog niet behaald, zo is terug te lezen in de presentatie die we kregen. Ook Natuur & Milieu publiceerde recent een rapport over de waterkwaliteit. De resultaten daarvan worden wel erg zwaar aangezet. Goed punt in het onderzoek is wel dat ze constateerden niet al het water worden wordt gemeten, zoals de kleinere wateren die zij noemen. Goed om daar aandacht voor te vragen.

Alle tips en opmerkingen tijdens 'Aan tafel met water' 

Schoon water kwam ook aan de orde op de avond 'Aan tafel met water'. Met name HSV Groot Woudrichem kaartte dat probleem aan. Zij hebben te maken met teveel slib in de Rijswijkse wiel (wanneer is deze voor het laatst gebaggerd?) en de Woudrichemse gracht (deze is zo'n tien jaar geleden wel gebaggerd). Ook de waterkwaliteit in de Put aan de Omloop laat fors te wensen over.  De sportvissers lieten ook doorschemeren dat overheden (gemeente en waterschap) te vaak naar elkaar wijzen als het gaat om de eindverantwoording. Ook Brabants Landschap verwijst door naar overheden De sportvissers constateerden wel dat het water schoner was geworden, daardoor daalde het aantal vissoorten. De suggestie om af en toe toch wat fosfaat in het water te laten was daarin wel heel opmerkelijk. Tot slot kwam ook het aantal riooloverstorten nog aan de orde, waren die nu allemaal nodig? Al met al een goede opbrengst vanuit het veld en van de mensen met de gebiedskennis.