hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, April 19, 2019

Documentaire over Merwedegijzelaars

Bij de NOS wordt op zaterdagavond 4 mei vanaf 20.30 uur een documentaire uitgezonden over de Merwedegijzelaars. In 2011 schreef ik een boekje over de Brabantse Merwedegijzelaars, maar Anja van de Starre was al veel eerder begonnen de geschiedenis van deze vergeten groep oorlogsslachtoffers op te tekenen op haar website over de Merwedegijzelaars

Gemaakt door Isaak Baelde, een van de Merwedegijzelaars


De gijzelaars werden opgepakt tijdens een razzia op 16 mei 1944 in de Biesbosch, maar ook in Sliedrecht en Hardinxveld. Voor het schrijven van het boekje mocht ik enkele van die gijzelaars interviewen, dat maakte destijds diepe indruk op mij. Mensen die na meer dan vijftig jaar bijna nog iedere nacht droomden van Joseph Kotella, kampbewaker in Kamp Amersfoort. 

Krijn Janse, die zei 'Ik heb zwarte sneeuw gezien" over de verschrikkingen die hij meemaakte als Merwedegijzelaar