Bodemdaling door gaswinning in Brakel risico voor waterveiligheid
Vanmorgen werd ik opgeschrikt door een bericht in het Brabants Dagblad over de gaswinning in Brakel en de bodemdaling die daarbij is opgetreden. Uit metingen blijkt dat de bodem in de periode van 2010-2019 met 1 centimeter is gedaald. Voor Waterschap Rivierenland aanleiding om te kijken naar de eventuele consequenties die dit heeft op de waterveiligheid, zo schrijft de gemeente Zaltbommel in de nota over de stand van zaken aan de raad.
Het gasveld bij Brakel in 2009 |
In januari heb ik namens de CDA fractie al vragen gesteld over de voorgenomen uitbreiding van de gaswinning in Brakel. Daarbij is aangehaald dat risico's op bodemdaling juist zouden moeten worden voorkomen door de gaswinning te stoppen. In de beantwoording van de vragen wordt aangegeven dat het bestuur van Waterschap Rivierenland actief wordt geïnformeerd over nieuwe ontwikkelingen. Het waterschap had op 20 mei bestuurlijk overleg gevoerd met de gemeente Altena, Gorinchem en West-Betuwe, daarin wordt al stilgestaan bij mogelijke gevolgen voor de waterveiligheid. Daarna zijn ook nog twee ambtelijke bijeenkomsten geweest op 15 mei en 26 juni. De bodemdaling is aan de orde geweest in het ambtelijk overleg van 26 juni, inmiddels ook al twee maanden geleden. Alle reden om opnieuw vragen te stellen over de gaswinning.
Proefboringen op het gasveld bij Veen in de gemeente Altena |
In de nota van de gemeente Zaltbommel wordt ook gesproken over de bodembewegingsovereenkomst, deze is afgesloten in 2010. Daarin is opgenomen dat communicatie over de bodembeweging zoveel mogelijk gelijktijdig plaatsvindt door de verschillende overheden. Naast vragen over het gasveld in Brakel nam het CDA ook in november al het initiatief om bezwaar te maken tegen het boren naar gas in het veld Waalwijk. In het AB van 30 november werd daartoe een motie aangenomen.
0 Comments:
Post a Comment
http://hanviskie.blogspot.com/?m=0"><< Home