hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, October 06, 2019

Inspraak Varik-Heesselt had beter gekund

In de radio uitzending van 14 januari 2018 over de hoogwatergeul Varik-Heesselt heb ik gezegd dat we als overheid  'nog beter moeten nadenken over inspraak en burgerparticipatie'.  

Het dorp Varik

Die uitspraak zie ik bevestigd in het rapport van de Radboud universiteit over de inspraak en burgerparticipatie bij de MIRT verkenning Varik Heesselt. De overheid begon eigenlijk al met 1-0 achterstand doordat ze op de allereerste inspraak avond de hoogwatergeul al geprojecteerd op een kaart liet zien. Bewoners zetten toen direct de hakken in het zand. Net als in het NSOB rapport lijkt het alsof de overheid voorts werd overvallen door inwoners die zelfstandig kozen voor hun eigen manier van inspraak en burgerparticipatie zoals met de vereniging Waalzinnig. Enigszins opmerkelijk omdat we eigen initiatieven van bewoners die bezorgd zijn om hun eigen leefomgeving juist zouden moeten toejuichen.  

Variant van de hoogwatergeul bij Varik-Heesselt


In een memo van het CDH geeft ze wel aan dat meer aandacht moet zijn voor het procesontwerp, de communicatie, samenwerking met partneroverheden en een constructieve samenwerking met het AB. Ook het mandaat van de portefeuillehouder moet helder worden verwoordt. Dat voorkomt inderdaad een 'bestuurlijke spaghetti' zoals bij Varik-Heesselt is gebeurd. Verrast was ik ook door de mededeling in de memo dat een ambtelijke kennismiddag wordt georganiseerd voor nadere verdieping van de resultaten van de evaluatie. Waarom ook niet op bestuurlijk niveau? 

Variant bij hoogwatergeul bij Varik-Heesselt


Op basis van de resultaten van de evaluatie erkent het College het belang van een zorgvuldig procesontwerp, op te stellen bij de start van een complex planvormingsproces. In dit procesontwerp is het van belang dat het proces van besluitvorming door het bestuur van het waterschap en de mandaat en rol van de portefeuillehouder binnen het project helder wordt verwoord. Daarnaast zal in dit procesontwerp ruim aandacht moeten worden geschonken aan de communicatie met en participatie van belanghebbenden en de wijze van samenwerking en afstemming met de partneroverheden. Tenslotte erkent het College het belang van een constructieve en transparante samenwerking met u als Algemeen Bestuur en met de projectpartners. 

Zelfs schapen protesteerden tegen de hoogwatergeul in Varik-Heesselt

In de loop van oktober plaatst de provincie Gelderland de rapportages op de provinciale website, waarna Waterschap Rivierenland op zijn eigen website een verwijzing zal opnemen. De rapportages zullen beschikbaar worden gesteld aan medewerkers van het waterschap, zodat de opgedane kennis kan worden benut bij planvormings- en gebiedsprocessen. Tevens wordt een ambtelijke kennismiddag georganiseerd voor nadere verdieping van de resultaten van de evaluatie.