hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, November 26, 2019

Een ode aan Marrigje Scheurwater

Uit de Ode aan de Zwarte Populier aan de Waal:

Alles was aan hem voorbij getrokken; stormen en oorlogen. Maar hij was er nog. Genoot van het uitzicht over de waal, die mooie maar soms dreigende rivier.  En zo stond hij, jaar na jaar. Mensen kwamen en gingen als het water van de Waal. ,,,,, Nu stonden ze samen in het landschap, de dijk en de peppelboom, zoals de mensen hem noemde, Een ijkpunt aan de rivier.


Een mooi verhaal over de Zwarte Populier


Deze Ode van de Zwarte Populier kregen we vorig jaar in de commissie Waterveiligheid. Nu het VKA in concept gereed is, lijkt het erop alsof de vrees dat de populier moest wijken voor de dijkversterking is geweken. De populier staat in de tuin van Marrigje Scheurwater in Opijnen. Ik mocht haar vandaag ontmoeten in Varik, in een overleg met het burgerinitiatief Smalle dijk en enkele mensen van Waterschap Rivierenland. We spraken over de grond die gebruikt gaat worden voor de dijkversterking, over de participatie, over alternatieven zoals een smallere dijk (zes kilometer van het dijkontwerp is al zo vormgegeven) en de verkeersveiligheid op de dijk. Aan de orde kwamen ook de kosten (3500 euro) die de bewoners hebben gemaakt voor een onderzoek van Gelders Landschap naar behoud van bomen en andere landschappelijke elementen bij de dijkversterking. 
Waaschuwing voor hoog water, ergens langs de Waalbandijk


Waterschap Rivierenland heeft de uitkomsten van het onderzoek gebruikt bij het ontwerp voor de dijk en zo kan de Zwarte Populier aan de Waal behouden blijven. Daarmee verdient Marrigje Scheurwater ook een ode, haar inzet en met haar vele andere bewoners zijn onmisbaar voor het behoud van het rivierenlandschap.  Verder zou het goed zijn bij vernieuwing van het beleidsdocument burgerparticipatie aan bewoners een mogelijkheid bieden tot het aanvragen van een 'second opinion'. Niet alle bewoners kunnen immers een bedrag van 3500 euro missen om zo'n onderzoek uit te laten voeren.