Klimaatbestendig tuinieren, hoe doe je dat?
Tuinclub Altena hield maandagavond een boeiende lezing over toekomstbestendig tuinieren in tijden van klimaatverandering. Jeroen Klerks wist hierover boeiend te vertellen.
Bert (links) en Jeroen Klerks verloten na afloop planten onder de leden van de tuinclub |
Zo leidt wateroverlast tot wortelrot, grondverdichting en verstikking. In tijden van droogte verdrogen knoppen en geraken planten in een verminderde conditie. Bij vorstschade, zeker als de vorst toeslaat na een warmere periode, krijgen bomen en planten last van bladsterfte. Uiteraard had Jeroen Klerks ook tips voor de leden van de tuinclub zoals een waterbuffer van kratten aanleggen. Als je dat onder je terras doet, maak je zo handig gebruik van deze ruimte. Ook zou je in brandgangen dergelijke waterbuffers kunnen aanleggen. Bij extreme hitte kun je planten afdekken, nog beter is het om grond af te dekken met bijvoorbeeld houtsnippers, omdat de meest verdamping via de grond gaat.
Narcissen in bloei in maart |
De spreker waagde zich niet aan plant- en boomsoorten, iedere grondsoort vraagt immers om andere soorten. Naast lezingen geeft Jeroen Klerks ook adviezen voor het inrichten van de openbare ruimte om hittestress tegen te gaan. Zo lanceerde hij mobiele bomen in grote potten, die zeker bij hitte in de stad voor verkoeling zorgen, ze zijn onder andere te zien op het NS plein in Tilburg. Maar ook kruidenmuren bij bankjes in de stad zorgen voor verkoeling. Kortom een boeiende lezing, zijn laatste advies was vooral niet in kaders te denken, maar mee te bewegen met de natuur.
0 Comments:
Post a Comment
http://hanviskie.blogspot.com/?m=0"><< Home