hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, February 03, 2021

Was de subsdieregeling Klimaatactief effectief?

In januari 2018 is de subsidieregeling Klimaatactief gestart met een totaal budget van 500.000 euro. De doelen van de Subsidieregeling Klimaatactief waren vergroten van het waterbewustzijn, versterken van groen- en waterstructuur in bebouwd gebied met bijvoorbeeld aanleg groene daken en groene schoolpleinen, verminderen hoeveelheid regenwater op de riolering, bevorderen burgerparticipatie, duurzaamheid en sociale cohesie. 


Infographic met informatie over de besteding van de subsidie



In de zomer van 2020 was hetsubsidiepotje van 500.000 euro leeg en is de subsidieregeling tegen het licht gehouden. Zo was een van de doelen het waterbewustzijn te vergroten, maar hoe meet je dat? Je zou bijvoorbeeld af kunnen spreken hoeveel mm's extra waterberging moet zijn behaald of hoeveel hittestress is voorkomen. Nu het subsidiepotje leeg is, is besloten de regeling niet te verlengen, maar anders op te zetten. Doelen worden meer SMART gemaakt, dus hoeveel extra waterberging is er behaald, hoeveel meer mensen zijn bereikt? Het subsidiĆ«ren van regentonnen is heel sympathiek en belangrijk voor het vergroten van waterbewustzijn, maar is dat het meest effectief voor klimaatadaptatie? Kunnen niet beter grotere oppervlakten zoals groene schoolpleinen en waterpleinen worden aangelegd? 




Er zijn maximaal 410 (particuliere) initiatieven waaraan subsidie is verleend. Bij veel initiatieven zijn meerdere mensen betrokken. Het betreffen namelijk huishoudens, scholen, stichtingen en verenigingen. Ook naar de spreiding van het verdeelde geld is gekeken, zo bleek dat veel subsidie is aangevraagd vanuit Culemborg, Geldermalsen en Papendrecht. En dat de subsidie is verleend in licht tot matig versteende wijken en niet in de meest versteende wijken. Die wijken zijn herkenbaar op kaarten, waar ze zwart zijn gekleurd. Ook zijn veel subsidie verstrekt in groene wijken in regio Arnhem en Nijmegen. Naast de subsidie die is verleend zijn ook andere acties opgezet zoals het uitdelen van zesduizend flyers en tienduizend bloemzaadzakjes die zijn uitgedeeld bij Gardenista, Markt in Papendrecht en de Bloesemtocht. Deze materialen zijn ook gedeeld met verschillende gemeenten zoals Tiel, Papendrecht en Nijmegen.