hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, May 20, 2021

Het bizarre is, er gebeurt hier niets illegaals

Wethouder Roland van Vugt heeft een brief geschreven naar de vaste Kamercommissie over het gebruik van menggranulaat. Aanleiding is de recente storting door Waterschap Rivierenland van dat materiaal in de Noordwaard voor de aanleg van schouwpaden en dijkafritten. 

Het gebruikte menggranulaat in de Noordwaard


Deze zijn voorzien van halfverharding in de vorm van recycling- of menggranulaat. Bewoners troffen daar echter op grote schaal plastic in aan, variërend van elektraleidingen, scheerkwasten tot bureaustoelwieltjes, maar ook glas, stukken ijzer, deurklinken en contactdozen. Veel lag aan de oppervlakte en was duidelijk met het blote oog zichtbaar. En het bizarre is, er gebeurt niets illegaals. Maar bij hoog water in de Noordwaard dreigt al dat afval wel naar zee af te drijven.

Op basis van de regeling bodemkwaliteit mag tot 1 procent van het massavolume van recyclinggranulaat plastic zijn. Op papier lijkt dat weinig, maar in werkelijkheid is het tranentrekkend veel. Het menggranulaat wordt landelijk op grote schaal toegepast, ook door overheden en RWS. Dezelfde overheid die burgers oproept tot goed gedrag zoals energiebesparing, afvalscheiding, ontmoedigen zwerfafval, allemaal onder de noemer ‘een beter milieu begint bij jezelf’. Hoe verhoudt het menggranulaat zich tot de voorbeeldfunctie van de overheid? Roland van Vugt nodigt de vaste Kamercommissie zelfs om zelf te komen kijken hoe de regelgeving uitpakt in de praktijk.

Het menggranulaat bevat ook plastic resten


De wethouder vraagt de Tweede Kamer om de wetgeving aan te passen voor het menggranulaat. Een tweede vraag die Van Vugt stelt gaat over het gebruik van schoon bestratingsmateriaal dat bij het milieustation wordt aangeboden. Liefst wil de gemeente Altena de tegels die worden ingeleverd voor NK tegelwippen (tegels eruit, beplanting erin) als onvervuild puin binnen de eigen gemeente gebruiken in plaats van het menggranulaat. Maar volgens de huidige regelgeving is het bestratingsmateriaal afval. Van Vugt vraagt daarom het materiaal circulair te mogen toepassen en de gemeente Altena aan te wijzen als pilot gemeente om een steentje bij te dragen aan een meer duurzaam en circulair Nederland.

Zelf heb ik naar aanleiding van de storting van het menggranulaat in de Noordwaard ook bij het waterschap navraag gedaan in de commissie waterveiligheid. Binnenkort verwacht ik een antwoord op mijn vragen. Ook in deze zaak is het bijzonder zuur te moeten constateren dat er niets illegaals gebeurt, net als enkele jaren geleden bij het gebruik van de thermisch gereinigde grond