Saturday, February 25, 2023

Vraagtekens bij aankoop permanente stikstofrechten voor dijkverzwaring

Vrijdag vond de laatste AB vergadering plaats van de voorbije bestuursperiode. Op de agenda stonden twee dijkversterkingsprojecten, Neder-Betuwe en SAFE. 

De AB vergadering op 24 februari in Tiel


Voor het projectplan waterwet Neder-Betuwe spraken we vooral lang over de compensatie van uitstoot van stikstof tijdens de aanleg. Waterschap Rivierrenland heeft hier nog geen beleid op ontwikkeld, maar wilde voor dit plan permanente stikstofrechten aankopen. Terwijl een hogere en bredere dijk natuurlijk geen extra stikstof uitstoot, hier is alleen sprake van tijdens het uitvoeren van de dijkverzwaring. Waarom niet gekozen voor het leasen van emissierechten, je vraagt dan bv. een kalverhouder om een jaar lang geen kalveren te houden. Maar in plaats van permanente emissierechten kun je ook kiezen voor natuurcompensatie. Indien aankoop van permanente rechten onontkoombaar is, kan wel gekeken worden of deze later in een stikstofbank kunnen worden opgenomen om later voor andere dijktrajecten te gebruiken. 

Historisch moment, laatste bestuurlijke daad van AB lid Jan Bikker?


Vanwege het ontbreken van beleid was bij het projectplan waterwet Neder-Betuwe gekozen voor aankoop van permanente emissierechten om geen vertraging op te lopen. Ook als CDA wilde we geen vertraging, maar hebben we een motie ingediend om het beleid over compensatie van uitstoot stikstof vooral heel snel op te pakken. Daar had ik in de commissie Waterveiligheid ook al aandacht voor gevraagd, Heemraad Henk van 't Pad zegde toe, die in de volgende AB vergadering in juni voor te leggen aan het AB, reden om de motie aan te houden. 

Theo Dersjant bezocht onze AB vergadering


.


No comments:

Post a Comment