Saturday, April 20, 2019

Moffenmeiden

Schreef ik gisteren al over de Merwedegijzelaars, vandaag kies ik voor moffenmeiden. Ze hebben de oorlog gemeen en in beide verhalen zie je wat oorlog met mensen doet. Op 25 januari 2012 hield Monika Diedrichs in Werkendam een lezing over haar aangrijpende boek 'Wie geschoren wordt, moet stilzitten'. 

Deze foto is waarschijnlijk gemaakt op 8 mei 1945, na het kaalknippen van de moffenmeiden op de Hoogstraat in Werkendam (foto beeldbank Streekarchief


Daarin schrijft ze over de behandeling van 'moffenmeiden' na de bevrijding van Nederland in mei 1945. Een beladen onderwerp, dat me sindsdien niet meer losgelaten heeft. Zo schreef ik voor Brabant Remembers het verhaal over Dina Verheij, zij werd in Werkendam op 8 mei 1945 kaalgeschoren, het is beschreven in het dagboek van Aria Colijn. Vandaag publiceerde dagblad Trouw een voorpublicatie van het boek van Rianne Oosterom, met haar had ik in de voorbije jaren van tijd tot tijd contact over haar boek en kon ik contact leggen tussen haar en Martin van Drunen. Hij vertelt over zijn moeder, die als meisje van 17 jaar ook werd kaalgeschoren. Opnieuw een aangrijpend verhaal. Op 30 april verschijnt het boek 'Moffenmeiden, over soldatenliefjes, knippers en omstanders; een geschiedenis in verhalen' van Rianne Oosterom. 

No comments:

Post a Comment