hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, September 08, 2008

Water zoekt vrouw



De rol van vrouwen in de besturen van waterschappen is tot nu toe beperkt geweest. Momenteel zijn er 26 waterschappen en volgens de Emancipatiemonitor van 2006 is slechts 12% van de bestuursleden hiervan vrouw. Dit is onevenredig weinig. Waterbeheer is van groot belang in ons land en gaat niet alleen mannen aan. De verkiezingen in november 2008 zijn een mooie gelegenheid om hierin verandering te brengen. Het kabinet streeft naar een verhoging tot minimaal 30% vrouwen in 2009.

Waarom zijn vrouwen belangrijk voor waterschappen? Allereerst is er natuurlijk het principe van evenredige vertegenwoordiging. De waterschappen maken deel uit van de overheid (naast rijk, provincies en gemeenten). Dit betekent dat de besturen van deze waterschappen een afspiegeling van de Nederlandse samenleving dienen te zijn. Van deze samenleving is ongeveer 50% vrouw, dus dat zou ook in deze besturen te zien moeten zijn. Zoals hierboven is omschreven, is dat helaas nog niet het geval.

En ook al zijn er misschien geen specifieke vrouwenstandpunten te formuleren, vrouwen hebben als inwoners minstens evenveel belang bij wat er met water(beheer) gebeurt in hun directe woonomgeving als mannen (niet te veel, maar ook niet te weinig water in singels en sloten, schoon oppervlaktewater voor zwemmen en spelen, je veilig weten door kades en keringen tegen opkomend water).

Verder is het ook duidelijk dat de aanwezigheid van vrouwen in een bestuur de kwaliteit van de genomen besluiten ten goede komt. Wanneer vrouwen 30 tot 35% van een groep vormen merk je pas de invloed van vrouwen. (Dit geldt overigens niet alleen voor vrouwen, maar voor alle groepen die een minderheid in een bestuur vormen.) Vrouwelijke waterschapsbestuurders geven vaak ook zelf aan dat vrouwen de materie op een andere manier benaderen dan mannen.
Bovendien hebben vrouwen afkomstig uit vrouwenorganisaties oog voor de genderspecifieke en sociale aspecten van waterbeheer en sanitatie.

1 Comments:

At 1:49 AM, Anonymous Anonymous said...

eMANcipatie van de vrouw, of
eVROUWcipatie van de man

Het vraagstuk is inmiddels zo gedateerd.
Positieve discriminatie werkt een tijdje. De kansen zijn inmiddels gelijk en in een aantal organisaties 'overheersen' de vrouwen nu (gelukkig) zelfs.

Nog even en we zoeken een omgebouwde allochtoon in een rolstoel die niet echt over de juiste kennis beschikt, maar wel heel zielig is.

Kwaliteit, daar gaat het om. Zeker als het om betaalbaar veilig gaat!

 

Post a Comment

http://hanviskie.blogspot.com/"><< Home