hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, December 07, 2008

Ten grave gedragen(2)?



Terecht wordt er kritisch geschreven over het verloop van de Waterschapsverkiezingen. Er is immers veel mis gegaan en dat moet de volgende keer echt anders. Toch zijn de conclusies die in de column ‘Ten grave gedragen’ worden getrokken iets te simpel. Al snel na het versturen van de stembiljetten werd aan alle kanten aan de bel getrokken, zo schrijft Dik de Joode zaterdag in zijn column. Het waterschap wuifde alle kritiek weg. Maar wat kon het Waterschap anders doen? Tijdens de verkiezingen de spelregels veranderen? Ook een pleidooi houden voor het opnieuw uitschrijven van de verkiezingen? Daarmee zou ze alleen olie op het vuur gooien en bereiken dat wellicht nog minder mensen hun stembiljet zouden opsturen. Toen eenmaal bleek dat tien procent van de stemmen ongeldig was, bleef het doodstil. Ja, natuurlijk bleef het doodstil. Als iets helemaal mis loopt, dan stijgt inderdaad het schaamrood je naar de kaken en wil je het liefst in een hoekje kruipen en hou je je voorlopig even stil. Want wat is het alternatief voor het accepteren van die tien procent ongeldige stemmen? Nieuwe verkiezingen? Dat zou pas het failliet van het Waterschap betekenen, omdat dan zeker nog minder dan 23 procent gaat stemmen.

En wat betreft de democratische principes? Deze Waterschapsverkiezingen zijn democratischer dan ze ooit zijn geweest. Pas voor de eerste maal mocht iedere Nederlander van 18 jaar en ouder één stem uitbrengen. En niet zoals voorheen, waarbij mensen met een eigen huis en eigen grondbezit nog eens een extra stem mochten uitbrengen. Een 19e eeuws relict, zoals je vroeger ook alleen stemrecht had, als je maar over voldoende geld beschikte, werd daarmee eindelijk vaarwel gezegd.

En dan de ivoren toren en het openbare marktplein. Daar heeft Dik de Joode een punt. Waterschap Rivierenland hield op 3 en 4 december in Dussen en Giessenburg haar jaarlijkse informatie avonden in Altena en de Alblasserwaard. Waarom werden de avonden niet een maand eerder gehouden, om zo nog wat extra reclame te maken voor de Waterschapsverkiezingen? En desnoods de regionale kandidaten de mogelijkheid te bieden zich te presenteren. Ik heb het dijkgraaf Gerrit Kok voorgelegd. Zijn reactie: “Deze mensen stemmen toch wel en we doen het altijd in deze tijd”. Een typisch voorbeeld van de ivoren toren.