hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, July 29, 2009

Koelemaaiers in Werkendamse heemtuin




De Heemtuin in de Werkensepolder krijgt steeds meer vorm. Inmiddels is het bruggetje geplaatst, evenals de schelpenpaden en houten vlonder. De aanleg van de Heemtuin vormt onderdeel van fase twee van de Werkense polder. Tussen de nieuwbouw en de bestaande, oudere bebouwing langs de Werkensedijk is een brede strook grond ingericht als Heemtuin. Tevens vormt de groensingel onderdeel van het waterplan en biedt zo ruimte aan zowel wateropvang als natuurontwikkeling in de nieuwbouwwijk.

Langs de randen van het water groeit inmiddels het riet en de welbekende koelemaaiers; de Werkendamse benaming voor een inheemse moerasplant van het geslacht Typha. Koelemaaier is een naam die alleen in de directe omgeving van Werkendam voorkomt. In Zuid-Holland wordt gesproken over een lischdodde of kodde, ook wel koelmeier. In Groningen, Twente en de Achterhoek spreken ze van lampepoetser. De plant groeit langs oevers van waterlopen en is een beschermde soort. In natuurlijke omstandigheid kan de koelemaaier tot tweeënenhalve meter hoog worden. Het zaad kiemt goed in een slikrijke, ondiepe oeverrand met vijf tot dertig centimeter water boven de bodem. De omstandigheden in de waterrijke Biesbosch waren dan ook ideaal voor de koelemaaier. In de wijk de Werkensepolder is een straat genoemd naar deze plant; Koelemaaier.