Priester Hendrik
Priester Hendrik gold rond 1100 als een pionier en deskundige op het gebied van de landontginning en was een belangrijke figuur bij de Grote Ontginning die tussen 1000 en 1300 plaatsvond in het Hollands/Utrechtse veengebied en die worden gekenmerkt door langgerekte percelen die tot op heden zo kenmerkend voor dit deel van het land zijn. In 1113 ging Priester Hendrik op verzoek van de aartsbisschop van Bremen en Hamburg met een groep ‘Hollanders’ naar ‘Das Alte Land’ in het Noord-Duitse gebied tussen Hamburg en Bremen om grote stukken veenwildernis in de moerassen aan de monding van de Elbe te ontginnen. Het was de eerste Hollandse landontginning in het buitenland.
De landschappelijke indeling van ‘Das Alte Land’ vertoont opvallende gelijkenis met de veenweidegebieden in het Groene Hart en Jacobswoude. Voor deze ontginning had hij een contract (cope) afgesloten met de aartsbisschop van Bremen, Frederik I. In Zuid-Holland herinneren plaatsnamen als Nieuwkoop en Boskoop nog aan die middeleeuwse contracten die hier met bisschoppen van Utrecht werden afgesloten om het gebied te mogen ontginnen.
Het standbeeld van Priester Hendrik bij de Woudse Dom in Rijnsaterswoude is ontworpen door de kunstenaar Carsten Eggers Het origineel van het beeld staat sinds 1993 voor de Evangelisch-Lutherse St. Martini-et-Nicolai-Kirche in het Duitse dorp Steinkirchen (Kreis Stade). Een exacte kopie ervan staat sinds 2001 op het plein voor de Woudse Dom in Rijnsaterswoude.
0 Comments:
Post a Comment
http://hanviskie.blogspot.com/"><< Home