hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, June 21, 2010

Gemalendag (2)

Het vervallen gemaaltje aan de Oostkil

Helaas konden niet alle pompgemaaltjes behouden worden., het merendeel van de twintig gemaaltjes is inmiddels verdwenen. Ook het pompgebouwtje dat vlakbij het nieuwe gemaal Oostkil staat, kan eigenlijk als verloren worden beschouwd. In de nota watergerelateerd cultuur historisch erfgoed van Waterschap Rivierenland wordt nog gepleit voor het behoud van het oude gebouwtje, vanwege de grote ensemble waarde door het nabij gelegen nieuwe gemaal Oostkil. Volgens de nota zou het gebouwtje in particuliere handen zijn.
De vervallen staat van het pompgebouwtje toont eens te meer aan dat een nationale gemalendag met aandacht voor gemalen als cultureel erfgoed meer dan nodig is. Kan het gemaaltje aan de Oostkil nog gered worden van de ondergang?