hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, October 25, 2010

Jesse Ruigrok benoemd tot jeugdwaterschapper


Jesse Ruigrok zet zijn handtekening onder toeziend oog van dijkgraaf Roel Bleker


Waterschap Rivierenland heeft haar eigen jeugdwaterschapper benoemd. Het is de 12-jarige Jesse Ruigrok uit Tiel, met de benoeming is hij lid geworden van het eerste nationale jeugdwaterschapsbestuur. Het jeugdwaterschapsbestuur is een initiatief van de gezamenlijke waterschappen om jongeren in Nederland te betrekken bij waterbeheer in eigen land. Want hoewel Nederland wereldwijd bekend staat als waterkennisland, is de kennis over dit onderwerp onder middelbaar scholieren zeer beperkt. De waterschappen vinden dat jammer. Niet alleen hebben de beslissingen die zij nemen op het gebied van waterbeheer directe gevolgen voor de jongeren van nu, ook liggen er in de nabije toekomst grote uitdagingen klaar voor een nieuwe generatie waterdeskundigen. In Nederland en in de rest van de wereld.

De jongeren -in de leeftijd van twaalf tot en met zeventien jaar- krijgen een programma aangeboden waarin zij kennismaken met de taken van de waterschappen. Hun eerste opdracht is het schrijven van een manifest waarin zij aangeven hoe de waterschappen jongeren het beste kunnen bereiken met hun boodschap. Het jeugdwaterschapsbestuur overhandigt dit manifest op 1 november officieel aan de Unie van Waterschappen, tijdens de jaarlijkse waterschapsdag.

Jesse Ruigrok zit in de brugklas VO van scholengemeenschap Het Lingecollege in Tiel. Naast hun gezamenlijke, nationale activiteiten, zal de jonge waterschapsbestuurder het komende jaar ook individueel taken uitvoeren voor Waterschap Rivierenland.