hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, February 23, 2012

Startovereenkomst agrarisch natuurbeheer Munnikenland


Op Slot Loevestein wordt dinsdag 28 februari om 11.30 uur de startovereenkomst getekend voor agrarisch natuurbeheer in Munnikenland. Deze wordt ondertekend door Capreton (ver. voor agrarisch natuur- & landschapsbeheer Bommelerwaard), LTO (Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland), Staatsbosbeheer en Waterschap Rivierenland.
Waterschap Rivierenland heeft samen met enkele andere overheden en betrokkenen uit de regio een plan gemaakt voor de herinrichting van het Munnikenland (gemeente Zaltbommel). Aanleiding voor het project vormt de noodzaak om de Waal meer ruimte te geven, zodat de rivier de verwachte hogere afvoeren kan verwerken en de veiligheid van het rivierengebied blijft gewaarborgd. De dijk wordt ter hoogte van Buitenpolder het Munnikenland verlegd en de uiterwaarden worden verlaagd. Hierdoor ontstaat een groot aaneengesloten natuurgebied, waar de dynamiek van de rivier zichtbaar is en het unieke historische karakter blijft behouden. Dit project is één van de meer dan 30 maatregelen in het programma Ruimte voor de Rivier van het rijk.
Bij het beheer van het gebied krijgen lokale agrariërs een prominente rol. Dat was een nadrukkelijk verzoek van de agrariërs zelf en de lokale politiek. In de afgelopen periode is samen met onder andere Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat gewerkt aan de invulling van dit beheer. Die inspanning heeft geleid tot deze overeenkomst, waarin alle betrokkenen zich kunnen vinden. De daadwerkelijke uitvoering van project Munnikenland start nog in 2012.