hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, April 30, 2012

650 jaar visrechten


Diederik van Horne, de heer van Altena, gaf in 1362 het visrecht aan de inwoners van Woudrichem.  650 jaar later bestaat dat visrecht nog steeds! Reden voor coöperatieve visserijvereniging De Hoop dat te vieren op zaterdag 9 juni van 10.00-17.00 uur.
Foto beeldbank Streekarchief

Speciaal voor de viering van 650 jaar visrechten heeft de rijksoverheid toestemming verleend om een aantal dagen op paling te mogen vissen. Sinds 2008 geldt hiervoor op de rivieren een strikt verbod. Zalmschouwen van de VBZ varen op het water voor het Woerkumse rivierfront. Dat de riviervisserij niet alleen in geschiedenisboeken te vinden is, laten de Woerkumse gebroeders Struik zien. Zij verdienen nog steeds de kost als beroepsvissers en demonstreren hoe er anno 2012 gevist wordt.

De visafslag is geopend en op potkachels wordt vis gebakken en in een grote taanketel worden de netten verduurzaamd op d’n Bol buiten de Waterpoort. Er is een zeilmakerij en een smederij en de touwslager is er aan het werk. Er is een vliegvisdemonstratie en een ware werpzak-gooien demonstratie, met dit ouderwetse vistuig kun je veel vis vangen. De werpzak is ook te vinden nabij het veer naar Loevestein. In de Historische Haven nabij de scheepswerf liggen vijfentwintig oude slepers liggen afgemeerd en één ervan is te bezichtigen.

Viering 650 jaar visrechten is een initiatief van coöperatieve visserijvereniging De Hoop in samenwerking met het Cultuurhistorisch- en Visserijmuseum Woudrichem, de Vereniging tot Behoud van de Zalmschouw (VBZ) en wordt ondersteund door de gemeente Woudrichem.