hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, December 25, 2012

Wouda gemaal te bezichtigen met Kerst

Wetterskip Fryslân zette maandag 24 december in de loop van de middag het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer in werking. De inzet van het gemaal is nodig om de hoeveelheid neerslag die de komende dagen wordt verwacht te verwerken.

Wetterskip Fryslân verwacht de komende week minder tot geen afvoercapaciteit via de spuisluizen bij Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp en spuisluis bij Harlingen. Reden is de verwachte hoge waterstand op het Lauwersmeer en de Waddenzee.
 
Om het gebrek aan spuicapaciteit te compenseren, zet het waterschap het Woudagemaal in. Het overtollige water op de Friese boezem, het stelsel van meren en kanalen, wordt via het Woudagemaal in Lemmer en het Hooglandgemaal bij Stavoren naar het IJsselmeer gepompt.

Belangstellenden kunnen vanaf dinsdag 25 december een kijkje komen nemen in het draaiende gemaal aan de Gemaalweg 1 in Lemmer. Het gemaal is speciaal voor deze gelegenheid 1e en 2e Kerstdag van 10.00 tot 17.00 uur open voor publiek. Zoals het nu lijkt draait het gemaal tot en met donderdag 27 december. Het Woudagemaal is alleen toegankelijk via de ingang van het bezoekerscentrum.

Het stoomgemaal uit 1920 is eigendom van Wetterskip Fryslân en het grootste en enige werkende stoomgemaal ter wereld. Bij een hoge waterstand zorgt het voor droge voeten in Friesland. In 1998 is het monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Het gemaal is via een loopbrug verbonden met een bezoekerscentrum dat jong en oud op een bijzondere manier informeert over de functie en de werking van het gemaal.