hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, April 10, 2015

Molenbiotoop van molen het Landeke

Bij knooppunt de Tol komen natuur, cultuurhistorie en waterdoelen samen

Donderdag vond op fort Altena een werksessie plaats over de aanpak van knooppunt de Tol bij de verbreding van de A27. Namens Erfgoed Altena is uiteraard een pleidooi gehouden voor behoud van de cultuurhistorische waarden in het gebied om zo verdere aantasting van fort Altena tegen te gaan. Tevens is gekeken naar het beter zichtbaar maken van het fort en behoud van het stukje fortgracht aan de andere zijde van de A27 bij het fietspad. Ook het zichtbaar van de verboden kringen kwam aan bod.Naast het fort zijn de molen het Landeke langs de A27 en het behoud van de molenbiotoop genoemd. 

Molen het Landeke uit 1902

Uit de werksessie bleek wel dat het knooppunt in een kwetsbaar gebied ligt. Ook qua natuur en water, zo wil waterschap Rivierenland de EVZ die al is aangelegd aan de oostzijde van de A27 ook doortrekken naar de andere zijde van de A27. Rijkswaterstaat stelde zelf voor om mogelijke natuurcompensatie die elders zou moeten plaatsvinden nabij de Tol te zoeken. Ooit besloot Rijkswaterstaat in de jaren vijftig om met de aanleg van de rijksweg Fort Altena doormidden te snijden. En met onder andere Brabants Landschap heeft Erfgoed Altena voorgesteld aan Rijkswaterstaat om als een soort goedmakertje van die foute keuze van tientallen jaren geleden nu iets extra's te doen voor cultuurhistorie, natuur en water.