Tijd voor structureel erfgoedbeleid bij Waterschap Rivierenland
Het complex Kinderdijk met de molens heeft de Werelderfgoedstatus |
Tien jaar geleden presenteerde Waterschap Rivierenland de nota 'Watergerelateerd cultuurhistorisch erfgoed' met daarin de beschrijving van 88 cultuurhistorische objecten in haar werkgebied. Boeiend om te lezen. Tien jaar later presenteert de Bond Heemschut het rapport Waterschapserfgoed, een verkenning. En daarin wordt de nota opnieuw genoemd. Maar uit de inventerisatie van de Bond Heemschut blijkt dat in die tien jaar geen structureel erfgoedbeleid is ontwikkeld bij Waterschap Rivierenland. Zo wordt erfgoed niet genoemd in het Bestuursakkoord 'Veilig en Vernieuwend'. Wel is in het Waterbeheerplan 2016-2021 aandacht voor cultuurhistorie.
Het waterschap probeert waar mogelijk cultuurhistorische kenmerken te behouden of te
versterken. Ook hebben we oog voor archeologische bodemschatten. Als dat nodig is, laten
wij archeologische waarden onderzoeken en
houden we bij de uitvoering van ons werk
rekening met de resultaten van het onderzoek.
Griendwerkerskeet bij Jannezand (gemeentelijk monument) wordt verplaatst tijdens de dijkverzwaring |
Toch is alle aandacht voor erfgoed bij Waterschap Rivierenland nog altijd op ad hoc basis, kansen voor erfgoed worden per project bekeken. Wel zijn mooie dingen gebeurd in de voorbije tien jaar, zoals de aanpak van de Diefdijk, daarmee won ze in 2016 zelfs de waterinnovatieprijs. En bij Kinderdijk kijken we nadrukkelijk naar de Werelderfgoedstatus bij alle planvorming. Verder is recent het boekje 'Tussen dijkstoel en dorpspolder' gepresenteerd met alle rechtsvoorgangers van Waterschap Rivierenland. Maar gebruikt het waterschap erfgoed in de presentatie naar buiten toe? Is het waterschap
trots op het eigen cultureel erfgoed? Wat heeft het waterschap gedaan aan
beleidsontwikkeling voor erfgoed? Welk object of structuur verdient extra aandacht? En waar op de website van Waterschap Rivierenland vinden we iets terug over ons erfgoed? Allemaal vragen die de Bond Heemschut in haar onderzoek stelt. Zo weet ons waterschap niet hoeveel van de 88 geinventeriseerde monumenten in de nota uit 2008 Rijksmonument zijn. Ook is er geen vastgesteld erfgoedbeleid. In aanloop naar de Waterschapsverkiezingen in maart 2019 is het nu een mooi moment om juist dat erfgoedbeleid wel structureel op te pakken en op te nemen in een nieuw bestuursakkoord 2019-2023.
TBS schuif in Dussen, opgenomen in de inventarisatie uit 2008 |
0 Comments:
Post a Comment
http://hanviskie.blogspot.com/?m=0"><< Home