hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, April 01, 2019

De Derde Trap wint prijsvraag waterentree Kinderdijk

Leuk om vandaag te lezen dat de prijsvraag voor de nieuwe entree voor Werelderfgoed Kinderdijk is gewonnen door het ontwerp 'de Derde Trap'. Zelf vond ik de Derde Trap samen met 'Go with the flow' het beste ontwerp omdat hierbij van de bestaande situatie gebruik wordt gemaakt. 



In februari werden vijf ontwerpen tentoongesteld en mochten bezoekers ook hun voorkeur uitspreken. Bezoekers mochten ook hun voorkeur beargumenteren. Zelf heb ik bij het ontwerp de Derde Trap ingebracht dat ik niet zou kiezen voor 'Spuisluis Alblasserwaard', maar Alblasserwaard zou vervangen door Kinderdijk of Elshout. 

Het winnende ontwerp 'de Derde Trap' 


Juryrapport Derde Trap
‘De derde trap’ maakt de entree vanaf de rivier, door een koker van de bestaande spuisluis die zijn functie gaat verliezen. Door de aandacht op de spuisluis te richten wordt het verhaal van Kinderdijk compleet gemaakt. Wie de dijk van buiten- naar binnendijks door steekt, ervaart een ingekaderd beeld van het gebied. Een drijvend pad naar de Elshoutsluis aan de buitenzijde leidt bezoekers naar een vast plateau, de sluis en de route via de maalkom. In de tunnel wordt verlichting gecombineerd met het zichtbaar maken van de dynamische werking van de sluis.


Stijn Tijhuis (Witteveen+Bos) en Menno Buckers (Witteveen+Bos) i.s.m. Rosanne Schrijver, Tom Lodder, Glenn Kofmann, Martijn Frannsen en Alexander Gaydadjiev (Witteveen+Bos).