hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, February 16, 2019

Go with the flow of de Derde trap?

Werelderfgoed Kinderdijk trekt steeds meer bezoekers vanaf het water. Dat leidt soms tot onveilige verkeerssituaties bij het oversteken van de dijk. Reden voor de gemeente Molenlanden, Waterschap Rivierenland en de provincie Zuid-Holland om een prijsvraag uit te schrijven voor een nieuwe entree van het gebied vanaf het water. 
Het ontwerp 'Go with the flow"


De vijf geselecteerde ontwerpen konden bekeken worden in Kinderdijk. Zelf was ik vooral gecharmeerd van de ontwerpen 'Go with the flow' en de 'Derde trap'.  Beide ontwerpen zijn met niet heel veel zichtbare ingrepen uit te voeren en maken gebruik van de Elshoutse sluis. Door een ondergang via de sluis te maken worden verkeersstromen gescheiden. 

Het ontwerp de Derde trap


De ontwerpen zijn alleen morgen nog te zien. Na sluiting van de expositie buigt de jury zich over de ontwerpen; het winnende ontwerp wordt verder uitgewerkt. Hoe lang het nog duurt alvorens de entree aangepast wordt is nog niet bekend. 

Het J.U. Smitgemaal in Kinderdijk met op de achtergrond de molens


Bij Kinderdijk wordt thans ook gebouwd aan een nieuw bezoekerscentrum dat 5 september moet worden geopend. Ook Waterschap Rivierenland buigt zich over een bezoekerscentrum bij Kinderdijk. Dat moet een plek krijgen in het J.U.Smitgemaal dat eveneens wordt geƫlektrificeerd. Van de huidige drie dieselmotoren worden twee motoren vervangen, de derde dieselmotor blijft behouden om zo de gelaagdheid van de geschiedenis van het gemaal te laten zien. Vrijdag 22 februari neemt het Algemeen Bestuur van Waterschap Rivierenland een besluit over elektrificatie en een eerste aanzet voor het bezoekerscentrum.