hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, May 07, 2020

Anton Mussert is al 75 jaar dood


Vandaag is het 75 jaar geleden dat Anton Mussert, geboren te Werkendam, ter dood wordt gebracht voor zijn rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vele Werkendammers willen daar liever niet aan herinnert worden.. Wel heeft het Werkendam een film met historische beelden uit 1942 opgeleverd.


Een schoolfoto van Anton Mussert, hij staat op de achterste rij, vierde van rechts


Tijdens de oorlog wordt het geboortehuis van Mussert bewoond door de familie Kuiper. Vader J. Kuiper is er schoolhoofd van 1938-1954. Één van de kinderen uit het gezin Kuiper is Foeke; als de oorlog uitbreekt is hij 13 jaar. Het geboortehuis van Mussert wordt voor NSB leden en de Nationale Jeugdstorm een soort bedevaartsoord; dit tot grote ergernis van de familie Kuiper. “Vooral op de verjaardag van Mussert (11 mei) liepen ze af en aan. Ze betraden het schoolplein achter ons huis en stelden zich op bij de grote kastanjeboom. Met strakke gezichten staarden ze dan naar ons huis. Mijn moeder sloot altijd de gordijnen als het weer zo ver was, zodat ze niet in huis konden kijken. Dat werd haar niet in dank afgenomen. Maar op die manier kon ze toch haar afkeer tegen de NSB tot uiting brengen. Het bewonderen van het geboortehuis van Mussert gebeurde meestal in groepen, waarschijnlijk werd dat georganiseerd door Werkendamse NSB’ers. Soms kwam er iemand alleen kijken. Wel had het huis nog een markant detail dat herinnerde aan Mussert. In een raampje in de slaapkamer van mijn ouders had Mussert zijn naam Anton Mussert gekrast. Bij het springen van de nabij gelegen Hervormde kerk in april 1944 zijn alle ruiten gesprongen. Je begrijpt dat wij dat niet erg vonden vanwege de bekrassing van het raam door Mussert”.