Paula treedt In de voetsporen van Hermien
Paula Jorritsma wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van de gemeente Voorst. Ze treedt daarmee bijna een eeuw later in de voetsporen van het eerste vrouwelijke raadslid in de gemeente Voorst: Hermien Straalman-Kremer. Momenteel telt de gemeenteraad van Voorst vijf vrouwen in een raad van negentien zetels. Voorst heeft geen straat vernoemd naar haar eerste vrouwelijke raadslid
Hermien Straalman-Kremer |
Hermien Straalman-Kremer (1896-1970) wordt in 1923 als eerste vrouw gekozen in de gemeenteraad van Voorst. Ze is dan 27 jaar oud en heeft een dochtertje van twee jaar. Ze werd samen met haar man Herman gekozen in de gemeenteraad. Hermina is geboren op 18 augustus 1896 in Deventer, ze verhuisde in 1917 naar Twello. In 1919 trouwt Hermien met Herman Straalman, 28 jaar oud, afkomstig uit Brummen en winkelchef bij de Coóperative Vereniging "Volksbelang" in Twello. Zij zijn politiek geëngageerd met de SDAP. Dat de heer Straalman en mevrouw Straalman-Kremer sociaal bewogen waren, blijkt uit de notulen van de vergaderingen. Hun aandacht was vooral gericht op ongelijke behandeling van personen. Uit de notulen van die tijd komt dit onder andere duidelijk naar voren in discussies zoals de ongelijke beloning van vrouwen. De vergoeding van onderwijzeressen in handwerk, gegeven buiten de normale schooluren, waren lager dan die aan onderwijzers.
Het gemeentehuis van Hilversum waar Hermien dertien jaar als wethouder heeft gewerkt |
Herman en Hermien maken maar kort deel uit van de Voorster Gemeenteraad. Na een jaar vertrekken zij in 1924 naar Hilversum. Drie jaar later in 1927 wordt Hermien Straalman in de Hilversumse gemeenteraad gekozen en ook niet voor maar even. Zij maakt 30 jaar deel uit van de Hilversumse Raad waarvan 13 jaar als wethouder (PvdA) van sociale zaken, personeelszaken en volkshuisvesting. En natuurlijk is zij ook nog huisvrouw en moeder. ln 1958 wordt zij benoemd tot Ridder Oranje Nassau. Bij haar afscheid in 1963 begiftigt het gemeentebestuur haar met de gouden legpenning der gemeente Hilversum. Naast haar gemeentelijke zaken was Hermien ook heel actief op landelijk niveau. Zo maakt zij enkele jaren deel uit van het hoofdbestuur van de Nederlandse Vereniging tot Afschaffing van Alcoholhoudende Dranken. Als 'mevrouw Straalman-Kremer' hield ze na de oorlog wekelijks een praatje voor de VARA-radio in het programma "Voor de huisvrouw..." ln deze uitzending gaf ze vaak goedbedoelde tips om de huishouding zo goed als mogelijk draaiende te houden. Als radiovrouw was ze bijzonder populair, in een enquête uit 1952 staat ze op een derde plek na Eleanora Roosevelt en Fanny Blankers-Koen (het Parool 14 november 1952).
Bron: Kroniek Oudheidkundige Vereniging Voorst (jaargang 37 –
2014)
0 Comments:
Post a Comment
http://hanviskie.blogspot.com/?m=0"><< Home