hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, October 25, 2007

Dag 295: Ruimte voor de Merwede


De Merwede bij Werkendam


De Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. heeft Dr. Gerard van de Ven uitgenodigd voor een lezing over ‘Ruimte voor de Merwede’ op donderdag 15 november in de Kwinter. Van de Ven zal daarbij ingaan op de strijd tegen het water in de delta van ons rivierengebied door de eeuwen heen. Al in de 19e eeuw werd er een ‘groene rivier’gegraven (de nieuwe Merwede) om zo het rivierwater sneller af te voeren en de vele dijkdoorbraken een halt toe te roepen. Ook het graven van de Bergsche Maas was een huzarenstukje in de waterstaatsgeschiedenis. Verder werden in de loop van de 20e eeuw vele killen in en rond de Biesbosch afgesloten. Anno 2007 staan de Merwede en Werkendam opnieuw voor ingrijpende veranderingen met de plannen rond Ruimte voor de Rivier.
Gerard van de Ven (1941) was tot november 2006 bijzonder hoogleraar Waterstaatsgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In 1976 promoveerde hij op Aan de Wieg van Rijkswaterstaat. Het graven van het Pannerdens Kanaal. In 1993 stelde hij het standaardwerk Leefbaar Laagland. Geschiedenis van de waterbeheersing en landaanwinning in Nederland samen.

1 Comments:

At 12:13 AM, Blogger bob said...

Dag Hannie,
Het is alweer een tijdje terug. Bevalt het? Nee, ons niet.
Ik wil wat doen aan het bruggetje van St. Jan. weet jij nog wat er in de raad is afgesproken? Is het voor jou interessant in de krant daar over te publiceren en op je weblog? Straks(09.30 uur ben ik even bij Iede daar over. Vanmiddag neeem ik met Otto (wij zijn bij het pontje) we gaan wat doen met de veren die aan moeten sluiten op de waterbus vanuit Dordrecht. Maw jij hebt nu veel stof om over te schrijven. Neem even contact op met Otto, misschien kunnen wij alvast wat droppen.
Gr. Bob

 

Post a Comment

http://hanviskie.blogspot.com/"><< Home