hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, February 09, 2009

Noodpakket


De overheid roept burgers op een noodpakket in huis te hebben, voor het geval er een ramp gebeurt,zoals bijvoorbeeld een overstroming. Maar heeft diezelfde overheid haar eigen noodpakket wel op orde? Najaar 2008 werd er in heel Nederland geoefend, er werd een overstroming nagebootst en bestuurders en hulpdiensten zetten zich in om alles soepel te laten verlopen. Vorige week presenteerde het Team Management Overstromingen een rapport met bevindingen en aanbevelingen. De taskforce concludeert in zijn rapport dat de veiligheidsregio’s de afgelopen twee jaar ‘veel vooruitgang hebben geboekt’ en inmiddels ‘aanzienlijk beter zijn voorbereid op overstromingen’. Voor het rijk is dit geenszins het geval. Zo ontbreekt een nationaal evacuatieplan, dat in de ogen van de commissie echter ‘onontbeerlijk’ is ‘om orde te scheppen in de chaos die overstromingen teweegbrengen’. De overheid heeft haar eigen noodpakket dus nog niet op orde. Het rapport is overigens boeiend om te lezen. Belangrijk is vooral de communicatie. Naar burgers, maar ook hulpdiensten onderling. Handig om dan dezelfde apparatuur te gebruiken bv. Zelf mocht ik eenmaal meedoen aan een rampenoefening. Wat me bijgebleven is, was vooral het gebrek aan communicatie. Want als je je huis moet verlaten en elders wordt opgevangen, wil je vooral weten wat er gebeurt en wanneer je weer naar huis mag.
Het hele rapport is te lezen via http://www.binnenlandsbestuur.nl/Uploads/Files/Document/TMO-Bevindingenrapport-5feb09-EMBARGO-EXEMPLAAR.pdf