hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, February 06, 2009

Dijkverzwaring in Werkendam

Ergens in de buurt van dit verkiezingsbord moet de dijkverzwaring plaatsvinden?

Even buiten Werkendam, aan de zuidzijde van de rivier de Merwede, moet een stuk dijk van zo’n halve kilometer worden verstevigd. Vaak gehanteerde oplossingen, zoals het binnendijks aanbrengen van een berm van grond, of het verflauwen van het talud, kunnen hier niet worden toegepast. Het betreft namelijk een dichtbebouwd stuk dijk, met huizen op het talud.

Royal Haskoning kreeg opdracht van het Waterschap Rivierenland om diverse oplossingen in beeld te brengen. De kansrijkste varianten, alle buitendijks, zijn uitgewerkt tot een voorontwerp:
• verplaatsing van de dijk van zo’n 5 à 10 meter richting rivier plus ophoging en versterking middels een dam- of diepwand;
• Een iets verdere verplaatsing (20 m) richting rivier en toepassing van een zogeheten mixed-in-place versterking.
• Een nog verdere verplaatsing (50 m) van de dijk die dan geheel in grond wordt opgeworpen.

De laatste variant is de goedkoopste oplossing, maar kent wel een aantal grote bezwaren. Zo wordt het rivierbed aanzienlijk versmald wat opstuwing van het water tot gevolg heeft. Deze verhoging van de waterstand zou op een andere plek moeten worden gecompenseerd. Compensatie zou kunnen plaatsvinden door vergravingen in de uiterwaard. Ook wordt een verlaging van de kribben ter plekke onderzocht.

Op dit moment wordt er nog druk gestudeerd op de varianten en de compensatiemaatregelen. Uiteindelijk zal de ambtelijke begeleidingscommissie, waarin Royal Haskoning zitting heeft samen met de Provincie, Rijkswaterstaat en de gemeente Werkendam, bepalen welke variant de voorkeur heeft.
(bron www.royalhaskoning.com)