hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, February 24, 2009

Van wie is het bestuursakkoord?


Cultuur-Historisch erfgoed van Waterschap Rivierenland langs de Bergsche Maasdijk bij Bern

Tijdens de laatste AB vergadering van Waterschap Rivierenland werd het Bestuursakkoord vastgesteld. Maar meer en meer rijst bij mij de vraag: Van wie is het Bestuursakkoord? In andere politieke besturen stellen fracties onderling een akkoord/coalitieprogramma op, dat kan bogen op een meerderheid in het bestuur. In de gemeenteraad of Provinciale staten wordt dat vervolgens vastgesteld als opdracht aan het college van B & W. of GS. Kaderstellen door de raad /Staten en het college voert uit. Duaal dus. Bij het Bestuursakkoord van het Waterschap leek het er echter op dat dit door het CDH is opgesteld en dat het algemeen bestuur gewoon akkoord moest gaan. Zelf verbaasde ik me tijdens de vergadering vooral over de reactie van de dijkgraaf die het Bestuursakkoord verdedigde. Suggesties van bestuursleden of discussie punten werden eigenlijk genegeerd. Letterlijk zei de dijkgraaf niet in detail te willen gaan en ook de tekst niet te willen veranderen. Wel zegde hij toe als DB naar de accenten te willen kijken. Wreekt zich hier het monistische systeem in de Waterschapsbesturen?

Ook algemeen bestuurslid Jan Buchner (ChristenUnie) had kennelijk iets anders verwacht van het debat rond het Bestuursakkoord. "Van de coalitiepartijen waren er maar heel weinig die er nog iets over wilden zeggen. De oppositie met uitzondering van de PvdA-fractie hield grotendeels ook haar kruit droog. Op vragen die wij nog hadden bij het bestuursakkoord is van het dagelijkse bestuur ook nauwelijks een antwoord gekomen. We betreuren een dergelijke gang van zaken. Het zal zeker binnenkort in de fractie nog eens aan de orde komen", zo schrijft hij op zijn blog.. Lees verder op http://rivierenland.christenunie.nl/k/20924/news/view/335344/309895/Weblog---Jan-Buchner-23-februari.html